Ζήσης Ψάλλας

Η έκθεση σε φθόριο μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της λειτουργίας των νεφρών και του ήπατος στους εφήβους, σύμφωνα με μελέτη που δημοσίευσαν ερευνητές του Mount Sinai στο περιοδικό Environment International, τον περασμένο Αύγουστο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ευρήματα έδειξαν ότι η έκθεση στο φθόριο μπορεί να συμβάλει σε πολύπλοκες αλλαγές στη λειτουργία των νεφρών και του ήπατος μεταξύ των νέων στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου το 74% των δημόσιων συστημάτων ύδρευσης προσθέτουν φθόριο για οδοντικά οφέλη υγείας. Το φθοριούχο νερό είναι η κύρια πηγή έκθεσης σε φθοριούχα άλατα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ενώ η έκθεση σε φθόριο σε ζώα και ενήλικες έχει συσχετιστεί με νεφρική και ηπατική τοξικότητα, αυτή η μελέτη εξέτασε τις πιθανές επιδράσεις της χρόνιας έκθεσης χαμηλού επιπέδου στους νέους. Αυτό είναι σημαντικό επειδή το σώμα ενός παιδιού εκκρίνει μόνο το 45% του φθορίου στα ούρα μέσω των νεφρών -το σώμα ενός ενήλικα το εκκαθαρίζει σε ποσοστό 60%- και τα νεφρά συσσωρεύουν περισσότερο φθόριο από οποιοδήποτε άλλο όργανο στο σώμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ενώ τα οδοντικά οφέλη του φθορίου είναι ευρέως αποδεκτά, έχουν ανακύψει πρόσφατες ανησυχίες σχετικά με την καταλληλότητα της ευρείας προσθήκης του σε πόσιμο νερό ή αλάτι στη Βόρεια Αμερική», δήλωσε ο πρώτη συγγραφέας της μελέτης Ashley J. Malin, μεταδιδακτορική συνεργάτης στο Τμήμα της Περιβαλλοντικής Ιατρικής και της Δημόσιας Υγείας στη Σχολή Ιατρικής του Icahn, στο Mount Sinai.

Η μελέτη ανέλυσε το φθόριο που μετρήθηκε σε δείγματα αίματος 1.983 εφήβων και η περιεκτικότητα σε φθοριούχο νερό της βρύσης στα σπίτια 1.742 εφήβων. Παρόλο που οι συγκεντρώσεις φθορίου στο νερό της βρύσης ήταν γενικά χαμηλές, υπάρχουν αρκετοί μηχανισμοί με τους οποίους ακόμη και τα χαμηλά επίπεδα έκθεσης φθορίου μπορεί να συμβάλλουν στη δυσλειτουργία των νεφρών ή του ήπατος.

Τα ευρήματα αυτής της μελέτης, σε συνδυασμό με προηγούμενες μελέτες παιδικής έκθεσης σε υψηλότερα επίπεδα φθορίου, δείχνουν ότι υπάρχει εξαρτώμενη από τη δόση σχέση μεταξύ φθορίου και δεικτών νεφρικής και ηπατικής λειτουργίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης