H τοξική χημική ουσία γλυφοσάτη της Monsanto, θυγατρικής της Bayer, βρέθηκε τώρα και στο κρασί. 

Ένας υποστηρικτής των Moms Across America (μη κερδοσκοπικός οργανισμός που προωθεί την υγεία) έστειλε 10 διαφορετικά δείγματα κρασιού, από μικρούς και μεγάλους αμπελώνες, στο εργαστήριο Microbe Infotech Lab, του St. Louis.  Το ενεργό συστατικό της ετικέτας “Monsanto Renddup”, γλυφοσάτη, βρέθηκε τόσο στα συμβατικά όσο και στα βιολογικά κρασιά -κάτι συγκλονιστικό, αν και τα βιολογικά κρασιά είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα αποτελέσματα των δοκιμών έδειξαν ότι και τα 10 δείγματα ήταν θετικά στη γλυφοσάτη. Το υψηλότερο επίπεδο ανίχνευσης ήταν 18,74 μέρη ανά δισεκατομμύριο (ppb), το οποίο βρέθηκε σε ένα Cabernet Sauvignon του 2013 από συμβατικό αμπελώνα. Αυτό ήταν 28 φορές υψηλότερο από όλα τα άλλα δείγματα που ελέγχθηκαν.

Όλα τα κρασιά προέρχονταν από την περιοχή της Καλιφόρνιας, της βόρειας ακτής, μια περιοχής με εξαιρετική αμπελουργική παραγωγή. Τα κρασιά εστάλησαν το Σεπτέμβριο του 2015 και το Φεβρουάριο του 2016 σε δύο διαφορετικά εργαστήρια.

Αυτή δεν είναι η μόνη μελέτη που βρήκε ότι το τοξικό ζιζανιοκτόνο υπάρχει σε αλκοολούχα ποτά. Μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2019 επιβεβαίωσε ότι η μπύρα και το κρασί επίσης περιέχουν το ζιζανιοκτόνο. Για να διερευνήσει πόσο Roundup πίνει ο μέσος άνθρωπος, το αμερικανικό PIRG (Public Interest Research Group) εξέτασε 15 μπύρες και 5 κρασιά. Από τα 20 δείγματα που εξετάστηκαν, όλα εκτός από ένα περιείχαν γλυφοσάτη. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μάρκες με την υψηλότερη συγκέντρωση γλυφοστάτης είχαν ως εξής:

Κρασί
1. Sutter Home Merlot: 51,4 ppb
2. Beringer Ιδρυτές Ιδιοκτησίες Moscato: 42,6 ppb
3. Barefoot Cabernet Sauvignon: 36,3 ppb

Μπύρα
1. Μπύρα Tsingtao: 49,7 ppb
2. Coors Light: 31,1 ppb
3. Miller Lite: 29,8 ppb
4. Budweiser: 27 ppb
5. Corona Extra: 25,1 ppb

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε -μέσω του International Agency for Research on Cancer- ότι η γλυφοσάτη είναι «πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο», τον Μάρτιο του 2015, και από τότε η Monsanto προσπαθεί να καταπολεμήσει αυτόν τον ισχυρισμό.

Τα πιθανά αποτελέσματα που προκαλεί στην υγεία η γλυφοσάτη είναι:

– ανάπτυξη ανθρώπινων κυττάρων καρκίνου του μαστού
– χρόνια φλεγμονή
– διαρροή του εντέρου
– ενδοκρινικές διαταραχές
– κυτταρικό θάνατο
– νευροτοξικά προβλήματα σε κύτταρα εγκεφάλου
– αναπαραγωγικά προβλήματα
– οξειδωτική βλάβη
– τροποποιεί την ισορροπία των ορμονών του φύλου
– γενετικές ανωμαλίες
– σκοτώνει τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου

Οι αμπελώνες δεν είναι η μόνη καλλιέργεια που είναι ευαίσθητη στο σπρέι Roundup. Τροφές όπως τα αμύγδαλα, το καλαμπόκι, τα πορτοκάλια, η σόγια, τα ζαχαρότευτλα, οι ηλίανθοι και το σιτάρι λαμβάνουν ετησίως πάνω από 450.000 κιλά γλυφοστάτης.

Η γλυφοστάτη είναι επικίνδυνη αλλά είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε και άλλα χημικά υπάρχουν στα ζιζανιοκτόνα που κυκλοφορούν στην αγορά με  βάση τη γλυφοστάτη, τα οποία είναι ορμονικά διαταράκτες και μάλιστα πολλές φορές πιο τοξικά από τη γλυφοσάτη.

Να σημειωθεί ότι η γλυφοστάτη καταστρέφει τις καλλιέργειες οι οποίες έχουν ψεκαστεί, και έτσι οι καλλιέργειες πρέπει να είναι γενετικά τροποποιημένες για να μπορούν να επιβιώσουν από την έκθεσή τους στο χημικό. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης