Ζήσης Ψάλλας

Μετα-ανάλυση 16 τυχαιοποιημένων και παρατηρητικών μελετών που περιέλαβε πάνω από 237.000 άτομα βρήκε ότι το εμβόλιο της γρίπης μειώνει τον κίνδυνο θανάτου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανάλυση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι εκείνοι με καρδιακές παθήσεις που εμβολιάστηκαν για τη γρίπη ήταν 18% λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από καρδιακά προβλήματα και 28% λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία. Επίσης, είχαν 13% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν οποιοδήποτε είδος σοβαρού καρδιακού προβλήματος από εκείνους που δεν έλαβαν το εμβόλιο της γρίπης.

«Αυτό συγκρίνεται με τους β-αποκλειστές και τους αναστολείς ACE, που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Μειώνουν τη θνησιμότητα κατά 20-25%», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Siva Yedlapati. 

Κατά την ανάλυση των μελετών, ο Yedlapati είπε ότι εξεπλάγη όταν έμαθε ότι οι καρδιολόγοι είναι λιγότερο πιθανό από όλους τους επαγγελματίες του ιατρικού τομέα να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης διαθέσιμο στους ασθενείς. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη, η οποία θεωρείται προκαταρκτική μέχρι να δημοσιευτεί σε ένα περιοδικό με κριτές, παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα σe ιντερνετικό επιστημονικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε από την American Heart Association.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων προτείνουν σε όλους ηλικίας άνω των 6 μηνών να εμβολιαστούν για τη γρίπη. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω, οι οποίοι αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα των νοσηλειών και θανάτων που σχετίζονται με τη γρίπη. Η έρευνα δείχνει ότι οι μισοί από τους ενήλικες που νοσηλεύονται για γρίπη έχουν καρδιακή νόσο και ότι ο κίνδυνος πρώτης καρδιακής προσβολής είναι έξι φορές υψηλότερος μετά από λοίμωξη από γρίπη.

Ένας εμβολιασμός τυπικής δόσης φαίνεται να είναι εξίσου αποτελεσματικός με έναν εμβολιασμό υψηλής δόσης σε άτομα με καρδιακές παθήσεις, σύμφωνα με ξεχωριστή έρευνα που παρουσιάστηκε στο επιστημονικό συνέδριο. 

Αν και η νέα ανάλυση δεν προσθέτει σε αυτά που ήδη γνωρίζουμε, «μας λέει ότι μπορούμε να έχουμε μεγαλύτερη διαβεβαίωση για την ανθεκτικότητα αυτών των ευρημάτων», δήλωσε η Donna Arnett, καρδιολόγος στο University of Kentucky. Η Arnett, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη, είπε ότι η λήψη εμβολίου κατά της γρίπης είναι σημαντική φέτος λόγω της πανδημίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης