Ζήσης Ψάλλας

Μια σημαντική ανάλυση έδειξε ότι οι ποικιλίες μεταλλαγμένου αραβοσίτου έχουν αυξήσει τις αποδόσεις των καλλιεργειών παγκοσμίως από 5,6 σε 24,5% σε σύγκριση με τις ποικιλίες που δεν είναι GMO (genetically modified organisms).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαπίστωσε επίσης ότι οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες καλαμποκιού είχαν σημαντικά λιγότερες (έως και 36,5% ανάλογα με το είδος) μυκοτοξίνες, ήτοι τοξικά χημικά υποπροϊόντα.

Έχει υποστηριχθεί ότι τα GMO στις ΗΠΑ και στον Καναδά δεν έχουν αυξήσει τις αποδόσεις των καλλιεργειών και θα μπορούσαν να απειλήσουν την ανθρώπινη υγεία. Η παρούσα μετα-ανάλυση έδειξε ακριβώς το αντίθετο.

Για την ανάλυση, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports, μια ομάδα Ιταλών ερευνητών περιέλαβε πάνω από 6.000 μελέτες τα τελευταία 21 χρόνια. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρότι υπήρξαν, για ποικίλους λόγους, σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις των GMO στην ανθρώπινη υγεία, η ανάλυση βρήκε ότι στην πραγματικότητα θα μπορούσαν να έχουν ουσιαστικές θετικές συνέπειες.

Οι μυκοτοξίνες, οι χημικές ουσίες που παράγονται από μύκητες, είναι τοξικές και καρκινογόνες για τον άνθρωπο και τα ζώα. Ένα σημαντικό ποσοστό του μη γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού καθώς και του βιολογικού καλαμποκιού περιέχει μικρές ποσότητες μυκοτοξινών. Αυτές οι ουσίες συχνά απομακρύνονται με καθαρισμό στις αναπτυσσόμενες χώρες αλλά ο κίνδυνος εξακολουθεί να υπάρχει.

Το γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι έχει σημαντικά λιγότερες μυκοτοξίνες, επειδή τα φυτά τροποποιούνται ώστε να έχουν λιγότερες βλάβες από τα έντομα. Τα έντομα αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα ενός φυτού και το καθιστούν πιο επιρρεπές στην ανάπτυξη μυκήτων τα οποία με τη σειρά τους παράγουν μυκοτοξίνες.

Παρότι εγείρονται ζητήματα καθώς τα GMO ενσωματώνονται στη γεωργία, η ανάλυση καθησυχάζει για κάποιες σοβαρές ανησυχίες. Μερικοί ειδικοί αποκάλεσαν αυτή τη δημοσίευση ως το “τελευταίο κεφάλαιο” στη συζήτηση για τα GMO.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης