Θάνος Ξυδόπουλος

Όλοι οι ιοί μεταλλάσσονται προκειμένου να προσαρμοστούν στο περιβάλλον τους. Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει πολλές μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 από τότε που εμφανίστηκε στην Κίνα στα τέλη του 2019.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συντριπτική πλειοψηφία των μεταλλάξεων δεν άλλαξε ουσιαστικά ούτε τη μολυσματικότητα ούτε τη μεταδοτικότητα του ιού. Ωστόσο, μια παραλλαγή του, η B117, η οποία πιθανότατα εμφανίστηκε στη νοτιοανατολική Αγγλία τον περασμένο Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το Imperial College London, έχει τώρα εντοπιστεί σε χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Μια άλλη παραλλαγή, η 501.V2, εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική τον Οκτώβριο και έκτοτε εξαπλώθηκε επίσης σε πολλές χώρες. 

Αρκετές πρόσφατες μελέτες -που δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους- κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η βρετανική παραλλαγή του SARS-CoV-2 είναι πιθανό να είναι πολύ πιο μεταδοτική από άλλα στελέχη. Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων NERVTAG, η οποία συμβουλεύει τη βρετανική κυβέρνηση σχετικά με τον έλεγχο των ασθενειών, εκτιμά ότι η νέα μετάλλαξη είναι 50-70% πιο μεταδοτική. 

Ο Άνταμ Κουτσάσκι, επιδημιολόγος στο LSHTM, δήλωσε ότι ένας ιός που είναι 50% πιο μεταδοτικός είναι «πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα» από έναν που είναι 50% πιο θανατηφόρος. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θα συνεχίσουν να λειτουργούν τα εμβόλια; 

Tα εμβόλια RNA messenger που αναπτύχθηκαν από την Pfizer και την Moderna κάνουν τον οργανισμό να παράγει την πρωτεΐνική ακίδα του ιού -το μέρος του παθογόνου που έχει μεταλλαχθεί στα νέα στελέχη του ιού. Το ECDC είπε ότι ήταν πολύ νωρίς για να ξέρουμε εάν οι μεταλλάξεις θα επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Ο Χένρι Γουόκε από τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου Νόσων δήλωσε ότι “οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα τρέχοντα εμβόλια θα είναι αποτελεσματικά έναντι αυτών των στελεχών”.

Ωστόσο, ο Φρανσουά Μπαλούξ, καθηγητής Βιολογίας Υπολογιστικών Συστημάτων και Διευθυντής στο Ινστιτούτο Γενετικής του University College του Λονδίνου, ανέφερε ότι η μετάλλαξη της πρωτεΐνης της ακίδας της Νότιας Αφρικής “βοηθά τον ιό να παρακάμψει την ανοσολογική προστασία που παρέχεται από προηγούμενη μόλυνση ή εμβολιασμό”. Ο Γερμανός προγραμματιστής εμβολίων της BioNTech δήλωσε ότι, εάν χρειαστεί, θα μπορούσε να αναπτύξει ένα νέο εμβόλιο που θα λειτουργούσε για τις μεταλλαγμένες εκδόσεις εντός έξι εβδομάδων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης