Ζήσης Ψάλλας

Η ρομαντική αγάπη παραμένει σε μεγάλο βαθμό ένα μυστήριο. Γιατί ερωτευόμαστε; Ο έρωτας ενεργοποιεί περιοχές του εγκεφάλου που περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις ενός νευροδιαμορφωτή που σχετίζεται με την ανταμοιβή, την επιθυμία, τον εθισμό και την ευφορία, την ντοπαμίνη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίοι οι ερωτευμένοι είναι στα “πάνω” τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, όταν αυξάνονται τα επίπεδα της ντοπαμίνης, τα επίπεδα μιας άλλης χημικής ουσίας του εγκεφάλου, που ονομάζεται σεροτονίνη, μειώνονται. Αυτή η επίδραση μπορεί να εξηγήσει γιατί οι ερωτευμένοι τείνουν να προσηλώνονται στο αντικείμενο της αγάπης τους, κάτι που τους κάνει να σκέφτονται πολύ λίγο άλλα πράγματα.

“Η αγάπη είναι στην πραγματικότητα μια συνήθεια που διαμορφώνεται από τη σεξουαλική επιθυμία ως ανταμοιβή της επιθυμίας”, υποθέτει ο καθηγητής Jim Pfaus, βασιζόμενος στην «τοποθεσία» της αγάπης έναντι της σεξουαλικής επιθυμίας στον εγκέφαλο. “Λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο στον εγκέφαλο όπως όταν οι άνθρωποι εθίζονται στα ναρκωτικά”.

Επειδή η αγάπη είναι μια τόσο περίπλοκη και συχνά εκπληκτική, εμπειρία, υπάρχει η ερώτηση σχετικά με το αν οι άνθρωποι μπορούν να την ελέγξουν ή όχι. Το 2016, η ψυχίατρος Stephanie Langeslag και οι συνεργάτες της έστρεψαν την προσοχή σε αυτό ακριβώς το θέμα. Συνεργαζόμενοι με μια ομάδα 32 συμμετεχόντων, όλοι ηλικίας 18-30 και όλοι ερωτευμένοι, οι ερευνητές σκόπευαν να αξιολογήσουν εάν αυτά τα άτομα ήταν σε θέση να ασκήσουν έλεγχο στα συναισθήματά τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αρνητικές σκέψεις μειώνουν τον ενθουσιασμό και την προσκόλληση, εξήγησε η Langeslag. “Η σκέψη των αρνητικών ή των θετικών θα αλλάξει τα ερωτικά σας συναισθήματα και το αποτέλεσμα θα εξασθενίσει μετά από κάποιο χρονικό διάστημα”, είπε.

Πολλά ακόμα παραμένουν άγνωστα διότι η μελέτη της αγάπης είναι ένα δύσκολο έργο. Ένας λόγος για αυτό είναι ότι φαίνεται να υπάρχει κάτι περισσότερο από ένας τύπος ρομαντικής αγάπης. “Στην έρευνά μου, υποθέτω ότι υπάρχουν τουλάχιστον τρεις διαφορετικοί τύποι αγάπης: η σεξουαλική επιθυμία, ο παθιασμένος έρωτας και η προσκόλληση (η συντροφική αγάπη)”, είπε η Langeslag.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης