Ζήσης Ψάλλας

Θα μπορούσαν τα σκυλιά να μεταφέρονται σε μαγνητικούς τομογράφους για ανθρώπους και να εξετάζονται εκεί; Αυτό είναι δύσκολο να γίνει διότι οι άνθρωποι φοβούνται ότι αν μοιράζονται τους σαρωτές με τα ζώα μπορεί να κολλήσουν ασθένειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι, ο στόχος αυτής της πολυκεντρικής μελέτης ήταν να καθοριστεί εάν θα ήταν υγιεινό να εξετάζονται οι σκύλοι και οι άνθρωποι στον ίδιο σαρωτή μαγνητικής τομογραφίας συγκρίνοντας τη μικροβιακή χλωρίδα των σκύλων και των ανθρώπων.

Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, η ερευνητική ομάδα πήρε δείγματα από τις γούνες και τα στόματα 30 σκύλων που είχαν μεταφερθεί σε νοσοκομείο για εξετάσεις μαγνητικής τομογραφίας για διαταραχές που επηρέαζαν τον εγκέφαλο ή το νωτιαίο μυελό τους.

Για σύγκριση, οι ερευνητές επέλεξαν 18 γενειοφόρους άνδρες που είχαν επίσης κάνει εξετάσεις μαγνητικής τομογραφίας σε ένα από τα τρία ακτινολογικά τμήματα που συμμετείχαν στη μελέτη. Η ερευνητική ομάδα πήρε δείγματα από τις γενειάδες και τα στόματα των ανδρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είχαν οι ανθρώπινες γενειάδες περισσότερα μικρόβια από το τρίχωμα των σκύλων;

Ναι, αν και αυτό δεν σημαίνει πολλά από μόνο του διότι η συντριπτική πλειονότητα των βακτηρίων δεν προσπαθούν να μας σκοτώσουν και μερικά μπορεί να είναι ευεργετικά.

Τα ευρήματα ωστόσο ήταν τα εξής: Και οι 18 οι άνδρες εμφάνισαν υψηλό αριθμό μικροβίων ενώ επτά σκύλοι είχαν μέτριες μικροβιακές μετρήσεις και 23 σκύλοι είχαν υψηλό αριθμό μικροβίων. Περισσότερα ανθρώπινα παθογόνα βακτήρια βρέθηκαν στη γενειάδα των ανδρών παρά στην γούνα των σκύλων. Σε επτά από τους 18 ανθρώπου και σε τέσσερις στους 30 σκύλους, βρέθηκαν  παθογόνα βακτήρια.

Βέβαια, ο σκοπός της έρευνας ήταν να δουν οι επιστήμονες αν είναι σωστό να εξετάζονται οι σκύλοι σε μηχανές μαγνητικής τομογραφίας για ανθρώπους. Από αυτή την άποψη, η μελέτη ήταν μια μεγάλη είδηση ​​για τους σκύλους.

Η ερευνητική ομάδα βρήκε επίσης πως όχι μόνο τα σκυλιά είναι αρκετά καθαρά αλλά και ότι οι σαρωτές μαγνητικής τομογραφίας τείνουν να απολυμαίνονται μετά τη σάρωση των σκύλων, αφήνοντας τη συσκευή πιο καθαρή σε σχέση με το αν εξετάζονταν μόνο οι άνθρωποι.

«Σε αυτή την πολυκεντρική μελέτη, δείξαμε ότι τα σκυλιά δεν αποτελούν σημαντικό κίνδυνο υγιεινής για τους ανθρώπους, ακόμη και αν χρησιμοποιούν την ίδια συσκευή μαγνητικής τομογραφίας», έγραψε η ερευνητική ομάδα.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό European Radiology.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης