Ζήσης Ψάλλας

Μια μελέτη βρήκε ότι η αίμη προκαλεί την αποικοδόμηση του BACH1, ενός προ-μεταστατικού μεταγραφικού παράγοντα. Μια δεύτερη μελέτη βρήκε ότι η λήψη βιταμίνης Ε, που θεωρείται προληπτική του καρκίνου, μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλέσει μετάσταση. Οι δύο μελέτες δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Cell.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περίπου το 40% των καρκίνων του πνεύμονα είναι αδενοκαρκινώματα, τα οποία σχηματίζονται από κύτταρα που παράγουν βλεννογόνο και τα οποία έχουν ήδη εξαπλωθεί πέρα ​​από τον πνευμονικό ιστό. Το 30% των ανθρώπων με καρκίνο του πνεύμονα αποκτούν μεταλλάξεις στα γονίδια KEAP1 ή NRF2 οι οποίες έχουν συνδεθεί με βραχύτερη ζωή.

Το οξειδωτικό στρες είναι γνωστό ότι προκαλεί την απελευθέρωση μιας χημικής ένωσης που ονομάζεται αίμη η οποία είναι γνωστότερη για το ρόλο που παίζει στην αιμοσφαιρίνη – μεταφέρει το οξυγόνο στο σώμα.

Η πρώτη μελέτη βρήκε ότι η αίμη, στην ελεύθερη μορφή της, ενισχύει το οξειδωτικό στρες. Τα κύτταρα προστατεύουν τον εαυτό τους από το κύμα των οξειδωτικών της αίμης παράγοντας περισσότερο ένα ένζυμο που λέγεται HO1 (heme oxygenase-1), το οποίο εξουδετερώνει την αίμη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αναλύσεις ιστού ανθρώπινου όγκου έδειξαν ότι τα HO1 και BACH1 βρίσκονται σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα σε ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα πνεύμονα που έχουν εξαπλωθεί και σε καρκίνους πνευμόνων προχωρημένου σταδίου και βαθμού. Μια θεωρία υποστηρίζει ότι η μετάσταση εμφανίζεται όταν τα κύτταρα αντιμετωπίζουν ακραίες καταστάσεις τοπικά με αποτέλεσμα να μεταναστεύουν αναζητώντας ένα καλύτερο σπίτι.

Η δεύτερη μελέτη, με επικεφαλής τον Martin Bergo από το Karolinska Institutet, στη Σουηδία, υποδεικνύει ότι η βιταμίνη Ε που λαμβάνεται ως μέρος ενός συμπληρώματος διατροφής αυξάνει τις πιθανότητες εξάπλωσης του καρκίνου του πνεύμονα μέσω της επίδρασής του στον παράγοντα BACH1.

«Για τους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, η λήψη βιταμίνης Ε μπορεί να προκαλέσει την ίδια αύξηση στην ικανότητα του καρκίνου να εξαπλωθεί, όπως οι μεταλλάξεις NRF2 και KEAP1 που η ομάδα μας έχει συνδέσει με βραχύτερη επιβίωση», είπε ο ειδικός. 

«Ελπίζουμε ότι αυτά τα ευρήματα θα βοηθήσουν στην εξάλειψη του μύθου ότι τα αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη Ε, βοηθούν στην αντιμετώπιση κάθε μορφής καρκίνου», είπαν οι ερευνητές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης