Ζήσης Ψάλλας

Τα «καλά» σωματίδια που μεταφέρουν χοληστερόλη μειώνουν τη φλεγμονή και μπορούν να βοηθήσουν στην πρόβλεψη για το ποιος διατρέχει αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις λόγω στένωσης αρτηριών, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Circulation, της American Heart Association.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αξιολόγηση των επιπέδων των λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας (HDL), γνωστά και ως «καλή χοληστερόλη», χρησιμοποιούνται ήδη για την πρόβλεψη του καρδιαγγειακού κινδύνου.

Μια νέα δοκιμή της αντιφλεγμονώδους λειτουργίας του HDL παρέχει πρόσθετες πληροφορίες ανεξάρτητα από την ποσότητα της HDL-χοληστερόλης.

Αυτή η μελέτη είναι η πρώτη που εξέτασε εάν η καλύτερη αντιφλεγμονώδης λειτουργία των σωματιδίων HDL προστατεύει από τις καρδιακές προσβολές. Και βρήκε ότι πράγματι αυτό συμβαίνει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη αρχικά περιέλαβε 680 ενήλικες (μέση ηλικία 59, 70% άνδρες) που ζούσαν στην Ολλανδία και συμμετείχαν σε μια μεγάλη μελέτη πληθυσμού που ξεκίνησε το 1997. Όλοι ήταν υγιείς όταν εγγράφηκαν στη μελέτη. Εντοπίστηκαν αυτοί που είχαν ένα πρώτο συμβάν καρδιαγγειακής νόσου πριν από το τέλος της παρακολούθησης που κράτησε περίπου 10 χρόνια. Τα σωματίδια HDL αναλύθηκαν σε 340 άτομα που εμφάνισαν θανατηφόρα ή μη θανατηφόρα καρδιακή προσβολή ή χρειάστηκαν επέμβαση για το άνοιγμα φραγμένων στεφανιαίων αρτηριών. Αυτοί οι συμμετέχοντες αντιστοιχίστηκαν σε μια ομάδα ελέγχου 340 ατόμων ίδιας ηλικίας, φύλου, κατάστασης καπνίσματος και επίπεδα χοληστερόλης HDL που δεν είχαν καρδιαγγειακά συμβάντα κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης.

Οι ερευνητές βρήκαν:

  • Η αντιφλεγμονώδης ικανότητα των σωματιδίων HDL ήταν υψηλότερη στα άτομα που παρέμειναν υγιή (31,6%) από ό, τι στα άτομα που εμφάνισαν καρδιαγγειακό συμβάν (27%).
  • Η συσχέτιση της αντιφλεγμονώδους ικανότητας με τα καρδιαγγειακά επεισόδια ήταν ανεξάρτητη από τους καθιερωμένους βιοδείκτες της HDL-χοληστερόλης και της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, και ήταν επίσης ανεξάρτητη από την ικανότητα εκροής της χοληστερόλης.
  • Για κάθε 22% αύξηση της ικανότητας των σωματιδίων HDL να καταστέλλουν τη φλεγμονή στα ενδοθηλιακά κύτταρα, οι συμμετέχοντες είχαν 23% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιαγγειακό συμβάν τα επόμενα 10 χρόνια.

Τα αποτελέσματα πρέπει να επιβεβαιωθούν σε διαφορετικούς πληθυσμούς. Επιπλέον, πρέπει να αναπτυχθεί μια απλούστερη και αυτοματοποιημένη δοκιμή για την αντιφλεγμονώδη ικανότητα της HDL, ανέφεραν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα αυξάνουν την πιθανότητα να αναπτυχθούν φάρμακα για τη βελτίωση της αντιφλεγμονώδους ικανότητας των σωματιδίων HDL για τη μείωση εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης