Θάνος Ξυδόπουλος

Σε μια σειρά μελετών που εξέτασαν γενετικά δεδομένα από περισσότερους από 500.000 ανθρώπους, μια ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής το Imperial College London, διερεύνησε το ρόλο που παίζει ο σίδηρος σε περισσότερες από 900 ασθένειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν ότι τα φυσικά υψηλότερα επίπεδα σιδήρου συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο υψηλής χοληστερόλης και επίσης μειώνουν τον κίνδυνο συσσώρευσης λιπαρών ουσιών στις αρτηρίες.

Ο Δρ. Dipender Gill, κύριος συγγραφέας της μελέτης της Σχολής Δημόσιας Υγείας της Imperial, δήλωσε: «Ο σίδηρος είναι ένα κρίσιμο μεταλλικό στοιχείο στο σώμα και απαραίτητο για τη μεταφορά του οξυγόνου, ωστόσο, η λήψη της σωστής ποσότητας είναι μια λεπτή ισορροπία – πολύ λίγη μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία και πάρα πολλή μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της ηπατικής βλάβης».

Ο Gill προειδοποίησε ότι η μελέτη εξέτασε μόνο τα φυσικά επίπεδα σιδήρου στο σώμα που σχετίζονται με τις γενετικές διαφορές μεταξύ των ατόμων και δεν διερεύνησε την επίδραση της λήψης συμπληρωμάτων σιδήρου. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Mελετήθηκαν δεδομένα από χιλιάδες ανθρώπους για τον εντοπισμό των γενετικών παραλλαγών που σχετίζονται με φυσικά υψηλότερα επίπεδα σιδήρου. Στη συνέχεια διερευνήθηκε κατά πόσο οι άνθρωποι που φέρουν αυτές τις παραλλαγές είχαν υψηλότερο ή μικρότερο κίνδυνο για μια σειρά από καταστάσεις και ασθένειες, όπως υψηλή χοληστερόλη και αθηροσκλήρωση.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο Journal of the American Heart Association και στο PLOS Medicine αποκάλυψαν ότι τα φυσικά υψηλότερα επίπεδα σιδήρου συσχετίστηκαν με μειωμένο κίνδυνο υψηλής χοληστερόλης και αθηροσκλήρωσης.

Η αθηροσκλήρωση είναι μια δυνητικά σοβαρή κατάσταση όπου οι αρτηρίες φράσσονται με λιπαρές και άλλες ουσίες. Αυτό μπορεί να μειώσει το άνοιγμα των αρτηριών και μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή ή ισχαιμικό εγκεφαλικό.

Ωστόσο, η εικόνα περιπλέκεται από περαιτέρω ευρήματα της μελέτης. Τα υψηλά επίπεδα σιδήρου μπορεί να συνδέονται με κίνδυνο θρόμβων που σχετίζονται με τη βραδεία ροή αίματος. Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ορισμένων τύπων αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου και βαθιάς φλεβικής θρόμβωσης.

Τα υψηλότερα επίπεδα σιδήρου μπορεί επίσης να συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο βακτηριακών δερματικών λοιμώξεων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης