Τα αγόρια που γεννιούνται λιποβαρή έχουν αυξημένο κίνδυνο υπογονιμότητας

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2019, 10:31
Τα αγόρια που γεννιούνται λιποβαρή έχουν αυξημένο κίνδυνο υπογονιμότητας

Τα αγόρια που γεννήθηκαν με βάρος μικρότερο του κανονικού, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για την εμφάνιση προβλημάτων γονιμότητας, όταν μεγαλώσουν, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές από τη Δανία, με επικεφαλής την Αν Θόρστεντ του Τμήματος Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του 'Ααρχους, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Human Reproduction» της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας, ανέλυσαν τα στοιχεία περίπου 5.600 ανδρών και 5.400 γυναικών.

Από την έρευνα προέκυψε ότι οι άνδρες που είχαν γεννηθεί με μικρό βάρος (το κριτήριο διέφερε ανάλογα με τη διάρκεια της εγκυμοσύνης), είχαν κατά μέσο όρο 55% μεγαλύτερο κίνδυνο υπογονιμότητας ως ενήλικες. Δεν βρέθηκε ανάλογη συσχέτιση για τις γυναίκες.

Ακόμα δεν είναι σαφές ποιος βιολογικός μηχανισμός μπορεί να συνδέει το βάρος κατά τη γέννα με τη γονιμότητα αργότερα. Περίπου το 12% των ζευγαριών αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας, προσπαθώντας ανεπιτυχώς πάνω από ένα χρόνο να κάνουν παιδί. Η ανδρική υπογονιμότητα ευθύνεται για σχεδόν το ένα τρίτο των περιπτώσεων, η γυναικεία για άλλο ένα τρίτο, ενώ οι υπόλοιπες περιπτώσεις οφείλονται είτε σε προβλήματα και των δύο συντρόφων, είτε σε άγνωστη αιτία.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2019, 10:39