Από τις 536 γυναίκες που δολοφονήθηκαν μεταξύ 1992-2016 στη Δανία, οι 300 είχαν δράστη τον σύντροφό τους. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί στο 57% όλων των ανθρωποκτονιών με θύματα γυναίκες. Η

Αυτό βρήκε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Ιατροδικαστικής του Aarhus University, στη Δανία. Στο πλαίσιο της διδακτορικής του διατριβής, ο εγκληματολόγος παθολόγος Asser Hedegård Thomsen εξέτασε όλες τις υποθέσεις ανθρωποκτονίας της Δανίας από το 1992 έως το 2016 – συνολικά 1.417 ανθρωποκτονίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι ανθρωποκτονίες που σχετίζονται με συμμορίες καταλαμβάνουν πολύ χώρο στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και στην πολιτική ατζέντα και βεβαίως είναι κάτι σοβαρό, αλλά σε σύγκριση με τις ανθρωποκτονίες που διαπράττονται από συντρόφους, αντιπροσωπεύουν ένα μικρό μέρος του συνόλου».

Οι άνδρες δολοφονούνται επίσης από τις συντρόφους τους. Κατά τη διάρκεια των 25 ετών, 79 άνδρες σκοτώθηκαν από την σύντροφό τους. Ωστόσο, το ερευνητικό πρόγραμμα από το Aarhus University υποδεικνύει ότι οι ανθρωποκτονίες συχνά έλαβαν χώρα λόγω απειλών και άσκηση βίας κατά της γυναίκας. Αυτή η γνώση υποστηρίζεται επίσης από διεθνείς μελέτες. «Μπορείτε να το διαβάσετε στις αστυνομικές αναφορές, αλλά μπορεί επίσης να παρατηρηθεί από τις ιατροδικαστικές εξετάσεις που δείχνουν σαφώς τους τραυματισμούς στις γυναίκες», υποστηρίζει ο Thomsen.

Και προσθέτει: «Ο στόχος μου είναι να ανακαλύψω γεγονότα που μπορούν να αξιοποιηθούν ως υπόβαθρο πολιτικής δράσης και για να το κάνουμε αυτό πρέπει να έχουμε ακριβή στοιχεία στα οποία οι άνθρωποι μπορούν να βασιστούν. Η τυπική ανθρωποκτονία συμβαίνει στη διάρκεια της νύχτας και κατά κανόνα υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών. Εδώ η πλειοψηφία των θυμάτων είναι άνδρες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον Thomsen, η οικογένεια είναι μια από τις πιο επικίνδυνες ομάδες στην ιατροδικαστική ιατρική. Μια στις τέσσερις ανθρωποκτονίες στη Δανία γίνεται λόγω εξωσυζυγικών σχέσεων και οι γυναίκες είναι τα κύρια θύματα. Η μελέτη αναφέρει ότι περισσότερα από τα δύο τρίτα των θυμάτων ανθρωποκτονίας είναι η γυναίκα της οικογένειας.

Παρά το γεγονός ότι συνολικά οι ανθρωποκτονίες στην Ευρώπη μειώνονται, εντός της οικογένειας αποτελούν ένα αυξανόμενο ποσοστό. μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Forensic Science International.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης