Ζήσης Ψάλλας

Από μακρού γνωρίζουμε ότι μερικές φορές ορισμένοι ιστοί στο ανθρώπινο σώμα μπορεί να αρχίσουν να μοιάζουν με οστό. Αυτό οφείλεται σε μια διαδικασία που ονομάζεται ασβέστωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μια πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές με επικεφαλής την καθηγήτρια κινησιολογίας του Πανεπιστημίου του Τέξας, Rhonda Prisby, αναφέρουν τώρα την ύπαρξη περίεργων οστικών σωματιδίων και θα μπορούσαν να σχετίζονται με αγγειακές παθήσεις. 

Σε μια προηγούμενη μελέτη που συντάχθηκε από την Prisby, βρέθηκε σοβαρή ασβέστωση στα αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται στο μυελό των οστών, υποδεικνύοντας ότι τόσο σε δείγματα αρουραίων όσο και σε ανθρώπους, αυτά τα αγγεία φαινόταν σαν να είχαν μετατραπεί σε οστά ή είχαν οστεοποιηθεί. Η έρευνα έδειξε επίσης την παρουσία οστικών σωματιδίων σε αυτά τα οστεοποιημένα αιμοφόρα αγγεία.

Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές μελέτησαν περαιτέρω εάν τα σωματίδια αυτά μπορούν να κινηθούν από το μυελό των οστών στην περιφερειακή κυκλοφορία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Ενώ η πλειονότητα των οστεοποιημένων σωματιδίων ήταν μικρής διαμέτρου (<15 μm), ένας σημαντικός αριθμός είχε επαρκές μέγεθος (> 15 μm) για να δημιουργήσει εμπόδια στα μικρά αιμοφόρα αγγεία σε όλο το αγγειακό δέντρο”, εξήγησαν οι ερευνητές.

Αν και ο αριθμός των οστεοποιημένων σωματιδίων δεν φαίνεται να αυξάνεται με την ηλικία του ασθενούς, το μέγεθος τους αυξανόταν. Οι έξι νεότεροι ασθενείς είχαν σωματίδια μεγέθους από 1 έως 29 μm, ενώ τα σωματίδια των έξι ηλικιωμένων ασθενών κυμαίνονταν από 1 έως 66 μm.

Η ομάδα διερεύνησε επίσης το μέγεθος αυτών των σωματιδίων σε αρουραίους, αλλά διαπίστωσε ότι δεν υπήρξαν σημαντικές αλλαγές με την ηλικία, αν και υπήρχε περιορισμός στην ικανότητα να γίνει διάκριση στα σωματίδια οστικής μάζας από τα μικροσκοπικά κύτταρα του αίματος που ονομάζονται αιμοπετάλια.

Η πιο σημαντική πτυχή αυτών των σωματιδίων μπορεί να είναι το σχήμα τους. Αυτό αποτελεί μια πιθανή ένδειξη για το πώς η κυκλοφορία τους στο αίμα θα μπορούσε να συμβάλει στην ανάπτυξη καρδιαγγειακών προβλημάτων. “Ορισμένα από τα οστεοποιημένα σωματίδια έχουν αιχμηρές άκρες και άκρες που θα μπορούσαν να βλάψουν την επένδυση αιμοφόρων αγγείων”, είπε η Prisby. 

Η έρευνα έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό Microcirculation.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης