Συστατικό του μητρικού γάλακτος ενισχύει τη γνωστική ανάπτυξη στα βρέφη

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2020, 11:42
Συστατικό του μητρικού γάλακτος ενισχύει τη γνωστική ανάπτυξη στα βρέφη

Ζήσης Ψάλλας

Στην πρώτη μελέτη που έγινε στον άνθρωπο, ερευνητές από το Νοσοκομείο Παίδων του Λος Άντζελες, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Σαν Ντιέγκο, έδειξαν ότι ο ολιγοσακχαρίτης 2'FL του μητρικού γάλακτος ενισχύει τη γνωστική ανάπτυξη.

Η μελέτη περιέλαβε 50 μητέρες και τα μωρά τους. Οι ερευνητές ανέλυσαν τη σύνθεση του μητρικού γάλακτος και τη συχνότητα της σίτισης σε ηλικία των μωρών από 1 έως 6 μήνες. Η γνωστική ανάπτυξη μετρήθηκε στους 24 μήνες χρησιμοποιώντας την κλίμακα Bayley-III, ένα τυποποιημένο τεστ για μικρά παιδιά.

Η μελέτη έδειξε ότι η ποσότητα του ολιγοσακχαρίτη 2'FL στο μητρικό γάλα κατά τον πρώτο μήνα της σίτισης σχετιζόταν με υψηλότερες βαθμολογίες γνωστικής ανάπτυξης στα παιδιά ηλικίας 2 ετών. Η ποσότητα του ολιγοσακχαρίτη 2'FL στο μητρικό γάλα στους 6 μήνες σίτισης δεν σχετίστηκε με τα γνωστικά αποτελέσματα, υποδεικνύοντας ότι η πρώιμη έκθεση μπορεί να είναι πιο επωφελής.

Πολλές μελέτες έχουν αναφέρει τη θετική επίδραση του θηλασμού στη γνωστική ανάπτυξη. "Θέλαμε να προσδιορίσουμε ειδικά τι προκαλεί αυτό το αποτέλεσμα", δήλωσε ο Michael Goran, διευθυντής του Προγράμματος Διαβήτη και Παχυσαρκίας στο Ινστιτούτο Ερευνών Saban του Νοσοκομείου Παίδων του Λος Άντζελες.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ενισχυμένη νευροαναπτυξη που παρέχεται από το θηλασμό οφείλεται πρωτίστως στις μητέρες που παρήγαγαν περισσότερη ποσότητα του ολιγοσακχαρίτη 2'FL. Η ενισχυμένη γνωσιακή εξέλιξη κατά τα πρώτα δύο χρόνια της ζωής εγείρει το ερώτημα ενός ενδεχόμενου μακροπρόθεσμου αντίκτυπου.

Ενώ οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η νευροενίσχυση εξηγείται από τον ολιγοσακχαρίτη 2'FL κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα της ζωής του μωρού, αυτό το αποτέλεσμα δεν παρατηρήθηκε όταν εξετάστηκε η περιεκτικότητα του μητρικού γάλακτος σε 2'FL στο εξάμηνο.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο PLOS ONE.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2020, 11:42