Ζήσης Ψάλλας

Η έρευνα έχει αποδείξει ότι οι ψυχοκοινωνικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη διαταραχών κατάχρησης ουσιών. Αλλά οι μελέτες λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (MRI) υπογραμμίζουν τη σημασία των βιολογικών παραγόντων, ιδιαίτερα του τρόπου λειτουργίας του εγκεφάλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η επιρροή τέτοιων παραγόντων μπορεί να είναι έως και 50% -αυτός ο εκπληκτικά υψηλός αριθμός είναι ο λόγος που μας ενδιαφέρει τόσο πολύ τι συμβαίνει στον εγκέφαλο των χρηστών ουσιών», εξήγησε ο Stéphane Potvin, καθηγητής στο Τμήμα Ψυχιατρικής του Université de Montréal, του οποίου η έρευνα επικεντρώνεται κυρίως στις βλαβερές επιπτώσεις της κάνναβης και του αλκοόλ στις εγκεφαλικές δομές των ατόμων με σχιζοφρένεια.

Ο Potvin με τον Jules R. Dugré, υποψήφιο Ph.D. στις βιοϊατρικές επιστήμες, διεξήγαγε μια μετα-ανάλυση 96 μελετών στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 5.757 άτομα με κάποια μορφή εξάρτησης από ουσίες -αλκοόλ, νικοτίνη, κάνναβη, ψυχοδιεγερτικά ή άλλο ναρκωτικό. Αντί να εστιάσουν στην εγκεφαλική δραστηριότητα στο σύνολό τους, στην ανάλυσή τους ο Potvin και ο Dugré εξέτασαν αυτό που είναι γνωστό ως «λειτουργική συνδεσιμότητα», με άλλα λόγια, πόσο καλά επικοινωνούν διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου μεταξύ τους. 

Η μελέτη δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο στο Addiction Biology και αποκαλύπτει μια σειρά από ανωμαλίες στα συστήματα ανταμοιβής του εγκεφάλου, λήψης αποφάσεων και σχηματισμού συνήθειας:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
  • Επιβράβευση. «Οι εγκέφαλοι των χρηστών ουσιών τείνουν να εμφανίζουν υπερσυνδεσιμότητα μεταξύ του κοιλιακού προμετωπιαίου φλοιού και του κοιλιακού ραβδωτού σώματος, δύο βασικές περιοχές του συστήματος ανταμοιβής», είπε ο Potvin. «Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει την τάση να επιλέγουν την άμεση ικανοποίηση και γιατί η κινητήρια αξία της εθιστικής ουσίας αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου παρά τον αρνητικό αντίκτυπο σε άλλους τομείς της ζωής».
  • Λήψη αποφάσεων. «Είδαμε επίσης μειωμένη συνδεσιμότητα σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη λήψη αποφάσεων, όπως ο προμετωπιαίος φλοιός και η αμυγδαλή», πρόσθεσε ο Potvin.
  • Σχηματισμός συνήθειας. Το πιο πρωτότυπο εύρημα ήταν η παρουσία ανωμαλιών στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με το σχηματισμό συνήθειας, συμπεριλαμβανομένου του ραχιαίου ραβδωτού σώματος και του προκινητικού φλοιού. «Αυτή η υπερσυνδεσιμότητα θα μπορούσε να εξηγήσει την καταναγκαστική φύση της κατάχρησης ουσιών», σημείωσε ο Potvin.

Αυτά τα ευρήματα θα βοηθήσουν στην καθοδήγηση της ανάπτυξης παρεμβάσεων που βασίζονται στη νευροτροποποίηση στον τομέα του εθισμού.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης