Θάνος Ξυδόπουλος

Για δεκαετίες, τα νοσοκομεία προσπαθούν να πείσουν το προσωπικό τους να πλένει τα χέρια του ώστε να αποτρέψουν την εξάπλωση των μικροβίων. Τώρα μια νέα μελέτη δείχνει ότι μπορεί να θέλουν να επεκτείνουν αυτήν την προσπάθεια και στους ασθενείς τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 14% από τους 399 νοσοκομειακούς ασθενείς είχαν βακτηρίδια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, τα λεγόμενα superbugs, στα χέρια ή τα ρουθούνια τους νωρίς κατά την παραμονή τους στο νοσοκομείο και σχεδόν το ένα τρίτο των εξετάσεων για τέτοια βακτήρια βρέθηκε θετικό σε αντικείμενα που συνήθως άγγιζαν οι ασθενείς.

Ένα άλλο 6% των ασθενών που δεν είχαν ανθεκτικά βακτήρια στα χέρια τους κατά την έναρξη της νοσηλείας τους, είχαν αργότερα κατά την παραμονή τους.

Η ερευνητική ομάδα προειδοποιεί ότι η παρουσία ανθεκτικών βακτηρίων σε ασθενείς ή αντικείμενα στα δωμάτιά τους δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι ασθενείς θα αρρωστήσουν από αυτά. Και σημειώνει ότι τα χέρια των εργαζομένων στην υγειονομική περίθαλψη είναι ο κύριος τρόπος μετάδοσης των μικροβίων στους ασθενείς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η προσπάθεια για την υγιεινή των χεριών έχει επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό σε γιατρούς, νοσηλευτές και άλλα μέλη του προσωπικού ενώ όλες οι πολιτικές και οι μετρήσεις έχουν επικεντρωθεί εκεί», λέει η Lona Mody, γιατρός γηριατρικής του Πανεπιστημίου Μίτσιγκαν.

Η Mody και οι συνάδελφοί της αναφέρουν ότι από τους έξι ασθενείς στη μελέτη τους που ανέπτυξαν λοίμωξη με ένα superbug που ονομάζεται MRSA (χρυσίζων σταφυλόκοκκος ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη) ενώ ήταν στο νοσοκομείο, όλοι είχαν θετικές εξετάσεις για το MRSA στα χέρια τους και στις επιφάνειες των δωματίων τους.

Εκτός από το MRSA, η μελέτη έψαξε για ένα superbug που ονομάζονται VRE (ανθεκτικός στη βανκομυκίνη εντερόκοκκος) και μια ομάδα που ονομάζεται RGNB (ανθεκτικά Gram-αρνητικά βακτηρίδια). 

Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της πλύσης των χεριών και του περιβαλλοντικού καθαρισμού, ειδικά σε ένα περιβάλλον υγειονομικής περίθαλψης όπου τα ανοσοποιητικά συστήματα των ασθενών είναι μειωμένα. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, αλλά και για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους.

Πηγή: Multidrug-resistant Organisms in Hospitals: What Is on Patient Hands and in Their Rooms?

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης