Σε ποιους διαβητικούς η απώλεια βάρους μπορεί να κάνει κακό

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2020, 15:35
Σε ποιους διαβητικούς η απώλεια βάρους μπορεί να κάνει κακό

Ζήσης Ψάλλας

Η μεγάλη απώλεια βάρους (περισσότερο από 10% του σωματικού βάρους) κατά τη διάρκεια της πενταετίας μετά τη διάγνωση διαβήτη τύπου 2 συσχετίστηκε με διπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία μεταξύ των ατόμων που είχαν κανονικό βάρος, έδειξε μια νέα μελέτη.

Η μελέτη περιελάμβανε 2.730 ενήλικες με νέα διάγνωση διαβήτη τύπου 2 από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Δανία και την Ολλανδία. Οι ηλικίες τους κυμαίνονταν από 40 έως 69 και το 42% ήταν γυναίκες. Στόχος ήταν να κατανοηθεί εάν η απώλεια βάρους μετά από τη διάγνωση διαβήτη τύπου 2 σχετίζεται με κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και θνησιμότητα και εάν η βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους είχε διαφορετικά αποτελέσματα.

Μετρήθηκε το βάρος των συμμετεχόντων κατά τη στιγμή της διάγνωσης του διαβήτη, και πάλι ένα χρόνο και πέντε χρόνια αργότερα. Στη συνέχεια, για τα επόμενα πέντε χρόνια, οι ερευνητές έλαβαν πληροφορίες σχετικά με τις διαγνώσεις και τους θανάτους λόγω καρδιακών παθήσεων των συμμετεχόντων από αρχεία νοσοκομείων και εθνικά μητρώα.

Οι ασθενείς που κέρδισαν βάρος κατά το πρώτο έτος μετά τη διάγνωση είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν μέχρι το τέλος της δεκαετούς μελέτης από εκείνους που διατήρησαν το βάρος τους. Η απώλεια βάρους και η ανάκτηση συσχετίστηκε επίσης με διπλάσιο κίνδυνο θανάτου.

Κατά τη διάρκεια της πενταετίας, η σταθερή, μέτρια απώλεια βάρους δεν έδειξε καμία επίδραση στις καρδιακές παθήσεις ή τη θνησιμότητα. Και η μεγάλη απώλεια βάρους δεν οδήγησε σε αυξημένο κίνδυνο θανάτου μεταξύ ατόμων που είχαν παχυσαρκία. Όμως εκείνοι που δεν ήταν παχύσαρκοι και έχασαν πάνω από το 10% του σωματικού τους βάρους είχαν τουλάχιστον τρεις φορές τον κίνδυνο θανάτου από κάποιον που διατήρησε το βάρος του.

Δεν είναι γνωστό γιατί η απώλεια βάρους μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου. Είναι πιθανό άλλοι παράγοντες εκτός του ΔΜΣ να είναι σημαντικοί, όπως η σοβαρότητα του διαβήτη ή να συνυπάρχουν άλλες χρόνιες παθήσεις όπως ο καρκίνος.

Οι ερευνητές έλεγχαν επίσης εάν η ηλικία ήταν σημαντική για το πώς η απώλεια βάρους επηρέασε τη θνησιμότητα, αλλά δεν υπήρχαν διαφορές στην επίδραση της απώλειας βάρους στη θνησιμότητα για νεότερους ή ηλικιωμένους.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2020, 15:35