Θάνος Ξυδόπουλος

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί η αναπνοή σας μυρίζει διαφορετικά το πρωί όταν ξυπνάτε; Είναι επειδή τον περισσότερο χρόνο καθώς κοιμάστε αναπνέετε από τη μύτη σας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πλουσιότερη ζώνη μικροβίων στο στόμα είναι μεταξύ δοντιών και ούλων. Αυτή η περιοχή είναι γεμάτη βακτήρια, πολλά από τα οποία είναι αναερόβια (δεν τους αρέσει το οξυγόνο). Τα αναερόβια μικρόβια σκοτώνονται από το οξυγόνο.

Φαίνεται αντιφατικό ότι φιλοξενούμε έναν μεγάλο πληθυσμό ευαίσθητων στο οξυγόνο βακτηρίων στο στόμα μας, απ’ όπου συνεχώς εισέρχεται αέρας που περιέχει οξυγόνο, αλλά είναι αλήθεια. Υπάρχουν ειδικές εξειδικευμένες θέσεις, μερικές πολύ μικρές, όπου τα αναερόβια βακτήρια μπορεί να ανθίσουν.

Την ημέρα, η ανταλλαγή αέρα μέσω του στόματος είναι πιο συχνή και οι πληθυσμοί των αναερόβιων βακτηρίων μειώνονται. Τη νύχτα όμως ανεβαίνουν οι αριθμοί τους. Και παράγουν χημικά, συχνά ασταθή, που προκαλούν το «πρωινό στόμα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας, αφαιρείτε τα μικροσκοπικά υπολείμματα και ολόκληρους πληθυσμούς βακτηρίων. Ο αριθμός τους μειώνεται και η αναπνοή γίνεται πιο ευχάριστη. Αυτός ο κύκλος συνεχίζεται καθόλη τη διάρκεια του 24ώρου.

Τα μικρόβια δεν προκαλούν μόνο στο στόμα σας οσμές. Βρίσκονται παντού και ιδιαίτερα σε μερικά σημεία, όπως οι μασχάλες και η βουβωνική χώρα, οι μικροβιακές συγκεντρώσεις είναι πολύ υψηλές. Οι πληθυσμοί κυριαρχούνται από μικρόβια που παράγουν ιδιαίτερα δύσοσμα προϊόντα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης