Ζήσης Ψάλλας

Η άσκηση με άδειο στομάχι βοήθησε τους ανθρώπους να κάψουν περίπου 70% περισσότερο λίπος από αυτούς που ασκούνταν δύο ώρες μετά το φαγητό, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επιστήμονες του αθλητισμού στο Nottingham Trent University διαπίστωσαν επίσης ότι οι συμμετέχοντες -οι οποίοι έκαναν τόσο νηστεία όσο και άσκηση το βράδυ- δεν αντιστάθμισαν υπερβολικά τις θερμίδες που παρέλειψαν νωρίτερα την ημέρα.

Ενώ οι μελέτες έχουν δείξει ότι τα οφέλη της άσκησης θα μπορούσαν να αυξηθούν όταν γίνεται το πρωί μετά από ολονύκτια νηστεία, η έρευνα της ίδιας ομάδας διαπίστωσε ότι η απογευματινή ή βραδινή άσκηση, μεταξύ 4 μ.μ. και 8 μ.μ., είναι η πιο δημοφιλής ώρα για τους ανθρώπους λόγω των υποχρεώσεων. Ως εκ τούτου, οι ερευνητές σχεδίασαν τη μελέτη έτσι ώστε οι συμμετέχοντες να κάνουν στατικό ποδήλατο στις 6:30 μ.μ. σε μέτρια ένταση για 30 λεπτά, και αμέσως μετά έκαναν άλλα 15 λεπτά ποδήλατο, προσπαθώντας όσο πιο γρήγορα μπορούσαν.

Οι συμμετέχοντες το έκαναν αυτό δύο φορές σε ξεχωριστές ημέρες -μία μετά από 7 ώρες νηστεία και μία μετά από 2 ώρες από το γεύμα. Οι ερευνητές μέτρησαν επίσης πόση τροφή έτρωγαν οι συμμετέχοντες στο δείπνο, μετά την άσκηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, παρόμοια με την άσκηση μετά από ολονύκτια νηστεία, η νηστεία στη διάρκεια της ημέρας αύξησε την ποσότητα του λίπους που καίγεται κατά τη διάρκεια της άσκησης. Η ποσότητα του λίπους που καίγεται κατά τη διάρκεια του κύκλου των 30 λεπτών αυξήθηκε κατά περίπου 70% από 4,5 γραμμάρια σε 7,7 γραμμάρια.

Και, ενώ η πρόσληψη θερμίδων στο δείπνο ήταν περίπου 100 θερμίδες μεγαλύτερη για όσους έκαναν νηστεία, η πρόσληψη θερμίδων όλη την ημέρα ήταν κατά μέσο όρο 440 θερμίδες λιγότερες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν, ωστόσο, ότι, παρά τα οφέλη αυτά, οι συμμετέχοντες κάλυψαν ελαφρώς λιγότερη απόσταση κατά τη διάρκεια της χρονομέτρησης των 15 λεπτών, είχαν μικρότερο κίνητρο για άσκηση και απολάμβαναν λιγότερο την άσκηση όταν την έκαναν.

«Θέλαμε να εξερευνήσουμε τον αντίκτυπο της άσκησης ύστερα από περιορισμένη νηστεία νωρίς το βράδυ, η οποία διαπιστώσαμε ότι ήταν η πιο δημοφιλής ώρα για άσκηση κατά τη διάρκεια της εβδομάδας», δήλωσε ο Tommy Slater, ερευνητής αθλητικών επιστημών στη Σχολή Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Nottingham Trent.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης