Ζήσης Ψάλλας

Όταν σταματάμε να ασκούμαστε, το πόσο γρήγορα χάνουμε τη φυσική μας κατάσταση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες -συμπεριλαμβανομένου του τύπου της φυσικής κατάστασης για την οποία μιλάμε π.χ. καρδιαγγειακή φυσική κατάσταση ή δύναμη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν ένας μαραθωνοδρόμος σταματά την προπόνησή του θα αρχίσει να χάνει τη φυσική του κατάσταση μέσα σε λίγες εβδομάδες. Η φυσιολογική καρδιακή αναπνοή που υποδεικνύεται από το μέγιστο V02 ενός ατόμου (η ποσότητα οξυγόνου που μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα άτομο κατά τη διάρκεια της άσκησης) μειώνεται περίπου 10% τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες αφότου ένα άτομο σταματήσει την προπόνηση. Αυτός ο ρυθμός μείωσης συνεχίζεται, αλλά με βραδύτερο ρυθμό για μεγαλύτερες περιόδους.

Αλλά για το μέσο άτομο, το V02 max πέφτει απότομα, σε λιγότερο από οκτώ εβδομάδες. Ο λόγος μείωσης του V02 max οφείλεται σε μειώσεις του όγκου του αίματος που μειώνεται έως και 12% τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες μετά τη διακοπή της προπόνησης. Ο όγκος του αίματος μειώνεται λόγω της έλλειψης φορτίου στην καρδιά και τους μυς μας. 

Φυσικά, οι περισσότεροι από εμάς δεν είμαστε δρομείς μαραθωνίου. Αλλά μόλις σταματήσουμε την άσκηση, το σώμα θα αρχίσει να χάνει αυτές τις βασικές καρδιαγγειακές προσαρμογές με παρόμοιο ρυθμό με τους αθλητές υψηλής κατάρτισης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά τη δύναμη, τα στοιχεία δείχνουν ότι στο μέσο άτομο, 12 εβδομάδες χωρίς προπόνηση προκαλεί σημαντική μείωση του φορτίου που μπορεί να σηκώσει. Ευτυχώς, η έρευνα δείχνει ότι διατηρείται μέρος της δύναμης που αποκτήσατε προτού σταματήσετε την προπόνηση. Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι υπάρχει μόνο μια ελάχιστη μείωση στο μέγεθος των μυϊκών ινών.

Ο λόγος για τον οποίο χάνουμε μυϊκή δύναμη έχει να κάνει κυρίως με το γεγονός ότι δεν βάζουμε πλέον τους μυς μας υπό πίεση. Έτσι, όταν δεν εργαζόμαστε πλέον σκληρά με τους μυς μας, λιγότερες μυϊκές ίνες στρατολογούνται κατά τη διάρκεια μιας δραστηριότητας, καθιστώντας μας λιγότερο ικανούς να ανυψώσουμε τα φορτία όπως κάναμε. Ο αριθμός των μυϊκών ινών που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της άσκησης μειώνεται κατά περίπου 13% μετά από μόλις δύο εβδομάδες χωρίς προπόνηση, αν και αυτό φαίνεται να μην συνοδεύεται από μείωση της μυϊκής δύναμης. Οι μειώσεις που παρατηρούνται σε μεγαλύτερες περιόδους είναι συνδυασμός τόσο της αρχικής μείωσης του αριθμού των μυϊκών ινών που χρησιμοποιούμε, όσο και της μείωσης της μυϊκής μάζας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης