Ζήσης Ψάλλας

Μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο εξέτασε τις χημικές εκθέσεις σε έξι σαλόνια νυχιών και διαπίστωσε ότι οι εργαζόμενοι εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα πτητικών οργανικών ενώσεων (VOCs: volatile organic compounds).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα βενζολίου και φορμαλδεΰδης στα σαλόνια νυχιών και βρήκαν ότι η έκθεση σε αυτά τα χημικά, που είναι γνωστά καρκινογόνα στον άνθρωπο, αύξησε τον κίνδυνο για καρκίνο κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Αρκετές ερευνητικές ομάδες έχουν επιδιώξει να ποσοτικοποιήσουν τις εκθέσεις σε VOCs στους χώρους μανικιούρ και πεντικιούρ, χρησιμοποιώντας τυποποιημένες τεχνικές μέτρησης. Μια μελέτη έδειξε ότι οι εργαζόμενοι στο σαλόνι νυχιών εκτίθενται σε υψηλότερα επίπεδα VOCs από ό, τι αναμενόταν. Οι ερευνητές μέτρησαν 10 πτητικές οργανικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων των καρκινογόνων ουσιών βενζόλιο και φορμαλδεΰδη. Διαπιστώθηκε ότι τα επίπεδα σε έξι σαλόνια νυχιών υπερέβησαν τα συνήθη όρια κινδύνου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό συνεπάγεται σημαντικό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου για μια περίοδο δύο δεκαετιών έκθεσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είκοσι εργαζόμενοι απάντησαν στα ερωτηματολόγια για την προσωπική τους υγεία. Μεταξύ αυτών, το 70% ανέφερε κάποια μορφή βραχυπρόθεσμου συμπτώματος υγείας που σχετίζεται με την απασχόλησή τους ενώ το 40% ανέφερε πολλαπλά συμπτώματα. 

Διαπιστώθηκε ότι οι εκθέσεις σε αρωματικούς υδρογονάνθρακες όπως το βενζόλιο, το τολουόλιο (toluene), το αιθυλοβενζόλιο (ethylbenzene) και τα ξυλόλια (xylenes), συλλογικά αναφερόμενα ως BTEX,  έμοιαζαν με εκείνες που είχαν αναφερθεί προηγουμένως σε μελέτες εργαζομένων στα διυλιστήρια πετρελαίου και σε τεχνικούς αυτοκινήτων στα γκαράζ.

Τα αποτελέσματα αυτά δεν είναι μοναδικά. Μια ιρανική μελέτη του 2018 διαπίστωσε παρόμοιες συγκεντρώσεις βενζολίου, αιθυλοβενζολίου και ξυλολίου σε ινστιτούτα αισθητικής της Τεχεράνης. Μια άλλη μελέτη που διεξήχθη την ίδια χρονιά στο Μίτσιγκαν των ΗΠΑ διαπίστωσε συγκεντρώσεις τολουολίου σε πάνω από 100 μέρη ανά δισεκατομμύριο, που είναι περίπου 30 φορές υψηλότερες από τα αναφερόμενα αστικά υπαίθρια επίπεδα.

Μια μελέτη του 2012 από την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας της Καλιφόρνια διαπίστωσε ότι 10 από τα 12 προϊόντα νυχιών που φέρουν την ένδειξη “ελεύθερο από τολουόλιο” περιείχαν έως και 17% τολουόλιο. Τα προϊόντα που χαρακτηρίζονται ως απαλλαγμένα από το αποκαλούμενο «τοξικό τρίο» (φθαλικό διβουτύλιο ή DBP, τολουόλιο και φορμαλδεΰδη) περιείχαν στην πραγματικότητα μεγαλύτερες συγκεντρώσεις DBP, μιας ένωσης ενδοκρινικής διαταραχής, από τα προϊόντα που δεν προέβαλλαν τέτοιο ισχυρισμό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης