Θάνος Ξυδόπουλος

Η ψυχεδελική εμπειρία μπορεί να είναι δύσκολη για το εγώ ενός ατόμου. Εκείνοι που πειραματίζονται με τα μαγικά μανιτάρια και το LSD συχνά περιγράφουν μια διάλυση του εαυτού, αλλιώς γνωστή ως εγωθάνατος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο φλοιός του ανθρώπινου εγκεφάλου είναι εκεί όπου οι ρίζες της αυτογνωσίας πιστεύεται ότι βρίσκονται. Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι ένας νευροδιαβιβαστής, το γλουταμινικό οξύ, αυξάνεται σε αυτήν την περιοχή όταν κάποιος “ταξιδεύει”.

Αλλά μέχρι τώρα είχαμε μόνο στοιχεία παρατήρησης. Τώρα, για πρώτη φορά, οι ερευνητές εξέτασαν άμεσα το πώς η λήψη ψιλοκυβίνης επηρεάζει τη δραστηριότητα του γλουταμινικού στον εγκέφαλο. Και τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η εμπειρία μας, είτε καλή είτε κακή, μπορεί να συνδέεται με το γλουταμινικό.

Σε ένα διπλό τυφλό, ελεγχόμενο με εικονικό φάρμακο πείραμα, οι νευροεπιστήμονες ανέλυσαν προσεκτικά τι συμβαίνει στα επίπεδα του γλουταμινικού και το εγώ ενός ατόμου κατά τη λήψη ψιλοκυβίνης, του δραστικού συστατικού των μαγικών μανιταριών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χρησιμοποιώντας μαγνητική τομογραφία (MRI) για την παρακολούθηση του εγκεφάλου 60 υγιών εθελοντών, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε σημαντικές αλλαγές στη δραστηριότητα τόσο στον φλοιό όσο και στον ιππόκαμπο σε όσους έλαβαν ψιλοκυβίνη.

Το γλουταμικό είναι ο πιο συνηθισμένος νευροδιαβιβαστής στον εγκέφαλο και είναι γνωστό ότι είναι κρίσιμος για γρήγορη σηματοδότηση και πληροφορίες, ειδικά στον φλοιό και τον ιππόκαμπο -πιστεύεται ότι ο ιππόκαμπος παίζει ρόλο στην αυτοεκτίμηση.

Φαίνεται επίσης ότι τα ψυχεδελικά έχουν έναν τρόπο να αξιοποιήσουν αυτό το σύστημα. Είναι αρκετά ενδιαφέρον, στη νέα κλινική μελέτη, ότι αυτές οι δύο περιοχές του εγκεφάλου είχαν πολύ διαφορετικές αποκρίσεις του γλουταμινικού στην ψιλοκυβίνη.

Ενώ οι συγγραφείς βρήκαν υψηλότερα επίπεδα γλουταμινικού στον προμετωπιαίο φλοιό κατά τη διάρκεια ενός “ταξιδιού”, βρήκαν χαμηλότερα επίπεδα γλουταμινικού στον ιππόκαμπο. Αυτό μπορεί να έχει σχέση με το αν ένα άτομο έχει καλή ή κακή εμπειρία με το εγώ του.

Πρακτικά, ακόμα δεν καταλαβαίνουμε πώς αυτή η δραστηριότητα στον εγκέφαλο συνδέεται με το εγώ μας. Ωστόσο, έχει προταθεί ότι τα ψυχεδελικά αποσυνδέουν περιοχές του εγκεφάλου, έτσι οι πραγματικές ή αυτοβιογραφικές πληροφορίες διαχωρίζονται στιγμιαία από την αίσθηση της προσωπικής ταυτότητας.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Neuropsychopharmacology.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης