Ζήσης Ψάλλας

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια ανακάλυψαν γιατί η παχυσαρκία προκαλεί υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η παχυσαρκία είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα παγκοσμίως. Ο αριθμός των ατόμων που θεωρούνται παχύσαρκοι έχει σχεδόν τριπλασιαστεί από το 1975. Με την παχυσαρκία υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων, υψηλής αρτηριακής πίεσης (υπέρτασης) και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι μικρές αρτηρίες στο σώμα μας ελέγχουν την αρτηριακή πίεση. Οι επιστήμονες υποψιάστηκαν ότι η υπέρταση στην παχυσαρκία σχετίζεται με προβλήματα στα ενδοθηλιακά κύτταρα που επικαλύπτουν αυτές τις μικρές αρτηρίες. Ωστόσο, οι λόγοι για αυτό ήταν ασαφείς μέχρι τώρα.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μια πρωτεΐνη στις μεμβράνες των ενδοθηλιακών κυττάρων επιτρέπει στο ασβέστιο να εισέλθει μέσα στα κύτταρα και διατηρεί την κανονική αρτηριακή πίεση. Η παχυσαρκία αποδεικνύεται ότι επηρεάζει αυτήν την πρωτεΐνη, που ονομάζεται TRPV4, σε μικροσκοπικά τμήματα της κυτταρικής μεμβράνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπό υγιείς συνθήκες, η πρωτεΐνη TRPV4 σε αυτά τα μικροσκοπικά τμήματα βοηθά στη διατήρηση της φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης. Οι ερευνητές παρουσίασαν την ακολουθία συμβάντων που οδηγούν σε επιβλαβές μικροπεριβάλλον για την είσοδο του ασβεστίου μέσω της TRPV4. Η παχυσαρκία αυξάνει τα επίπεδα των ενζύμων που παράγουν υπεροξυνιτρίτη στα μικροτμήματα που περιέχουν TRPV4. Ο υπεροξυνιτρίτης σιωπά την TRPV4 και μειώνει την είσοδο του ασβεστίου στα κύτταρα. Χωρίς την κατάλληλη ποσότητα ασβεστίου, η αρτηριακή πίεση αυξάνεται.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η στόχευση του υπεροξυνιτρίτη ή των ενζύμων που το παράγουν θα μπορούσε να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη θεραπεία και την πρόληψη της υψηλής αρτηριακής πίεσης στην παχυσαρκία, χωρίς τις παρενέργειες που θα προέρχονταν από την προσπάθεια στόχευσης της ίδιας της TRPV4.

Η ανακάλυψη μπορεί επίσης να εξηγήσει γιατί οι προσπάθειες χρήσης αντιοξειδωτικών για τη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης δεν ήταν πολύ αποτελεσματικές σε κλινικές δοκιμές. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στην έλλειψη ειδικότητας αυτών των αντιοξειδωτικών.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Circulation.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης