Ζήσης Ψάλλας

Μια ομάδα Σουηδών ερευνητών σχεδίασε μια μελέτη για να μάθει περισσότερα σχετικά με τις επιπτώσεις της έντονης εξατομικευμένης άσκησης 10 εβδομάδων στο κοιλιακό λίπος 70χρονων ανθρώπων. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εθελοντές στην ομάδα άσκησης συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα προπόνησης 10 εβδομάδων, το οποίο ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2018. Το πρόγραμμα συνίστατο σε σύντομες συνεδρίες που πραγματοποιούνταν σε ομάδες, τρεις φορές την εβδομάδα για 10 εβδομάδες.

Οι 36 συμμετέχοντες διδάχτηκαν να εκτελούν ασκήσεις σωματικής άσκησης με ελάχιστη χρήση εξοπλισμού, αρχικά για 18 λεπτά, εναλλασσόμενες ασκήσεις με περιόδους ανάπαυσης σε αναλογία 40/20 (40 δευτερόλεπτα άσκησης και 20 δευτερόλεπτα ξεκούρασης). Οι συμμετέχοντες έφτασαν να ασκούνται για μια περίοδο 36 λεπτών.  Άλλα 36 άτομα διατήρησαν την καθημερινή τους ρουτίνα καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης και χρησίμευαν ως ομάδα ελέγχου. Οι συμμετέχοντες ήταν περίπου 70 ετών και περίπου το 50% ήταν γυναίκες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτοί που ασκούνταν μείωσαν τη λιπώδη μάζα τους κατά σχεδόν 1 κιλό και κέρδισαν περίπου μισό κιλό άπαχου σωματικού βάρους σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι 10 εβδομάδες έντονης διαλειμματικής άσκησης βελτίωσαν τη σύνθεση του σώματος σε ηλικιωμένους ενήλικες με κοιλιακό λίπος.

Επίσης, οι συμμετέχοντες στην ομάδα άσκησης παρουσίασαν σχεδόν τριπλάσια μείωση της συνολικής λιπώδους μάζας τους σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες στην ομάδα ελέγχου. 

Είναι ενδιαφέρον, ωστόσο, ότι η άσκηση μείωσε σημαντικά το λίπος της κοιλιάς στους άνδρες αλλά όχι στις γυναίκες που συμμετείχαν. Είναι πιθανό ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να εξηγηθεί αυτό το εύρημα.

Συνολικά, οι ερευνητές είπαν ότι οι εύκολες στην εκτέλεση ασκήσεις, που έχουν σχεδιαστεί για να ταιριάζουν σε ένα οικιακό περιβάλλον χωρίς την ανάγκη δαπανηρού εξοπλισμού γυμναστικής, μπορούν να εφαρμοστούν και σε άλλες ομάδες ανθρώπων.

Η μελέτη τους δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Geriatrics Society.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης