Ζήσης Ψάλλας

Οι μειώσεις στην ατμοσφαιρική ρύπανση οδήγησαν σε γρήγορες και δραματικές επιπτώσεις στα αποτελέσματα της υγείας.Η σχετική μελέτη έγινε από την Περιβαλλοντική Επιτροπή του Forum of International Respiratory Societies (FIRS).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρχίζοντας από την πρώτη εβδομάδα της απαγόρευσης του καπνίσματος στην Ιρλανδία, για παράδειγμα, σημειώθηκε πτώση κατά 13% στη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες, μείωση κατά 26% της ισχαιμικής καρδιοπάθειας, μείωση κατά 32% του εγκεφαλικού επεισοδίου και μείωση κατά 38% στην αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). 

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένα κλείσιμο 13 μηνών ενός χαλυβουργείου στη Γιούτα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση κατά το ήμισυ των νοσημάτων για πνευμονία, την πλευρίτιδα, την βρογχίτιδα και το άσθμα. Οι απουσίες στα σχολικά ιδρύματα μειώθηκαν κατά 40% και η ημερήσια θνησιμότητα μειώθηκε κατά 16% για κάθε 100 μg ανά m3 μείωσης των αιωρούμενων σωματιδίων PM10. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια στρατηγική μεταφορών 17 ημερών στην Ατλάντα της Γεωργίας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 1996 περιελάμβανε το κλείσιμο ορισμένων τμημάτων της πόλης ώστε οι αθλητές να φτάνουν εγκαίρως στις εκδηλώσεις αλλά και να μειωθεί σημαντικά η ατμοσφαιρική ρύπανση. Τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες, οι επισκέψεις των παιδιών για το άσθμα στις κλινικές μειώθηκαν πάνω από 40% και οι επισκέψεις στα τμήματα έκτακτης ανάγκης κατά 11%. 

Ομοίως, όταν η Κίνα επέβαλε περιορισμούς στους εργοστασιακούς και ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου, η λειτουργία των πνευμόνων βελτιώθηκε εντός δύο μηνών, με λιγότερες επισκέψεις σχετικές με το άσθμα και λιγότερη καρδιαγγειακή θνησιμότητα.

Στη Νιγηρία, οι οικογένειες που είχαν καθαρότερες εστίες μαγειρέματος μειώνοντας την ατμοσφαιρική ρύπανση κατά τη διάρκεια ενός εννεαμήνου εγκυμοσύνης εμφάνισαν υψηλότερο σωματικό βάρος, μεγαλύτερη διάρκεια εγκυμοσύνης και λιγότερη περιγεννητική θνησιμότητα.

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι 25 χρόνια μετά τη θέσπιση του νόμου για καθαρότερο αέρα, από το Environmental Protection Agency (EPA) των ΗΠΑ τα οφέλη για την υγεία υπερέβησαν το κόστος κατά 32 προς 1, εξοικονομώντας 2 τρισεκατομμύρια δολάρια. Οι εκπομπές των κυριότερων ρύπων (σωματίδια PM, οξείδια του θείου, οξείδια του αζώτου, μονοξείδιο του άνθρακα, πτητικές οργανικές ενώσεις και μόλυβδος) μειώθηκαν κατά, μέσο όρο, 73% μεταξύ 1990 και 2015, ενώ το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά περισσότερο από 250%.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Annals of the American Thoracic Society.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης