Η εξέταση αίματος που ονομάζεται εύρος κατανομής του μεγέθους ερυθρών αιμοσφαιρίων προσφέρει πληροφορίες για το μέγεθος των ερυθρών αιμοσφαιρίων. 

Τυπικά είναι διαμέτρου 6-8 μικρομέτρων (μm: εκατομμυριοστών του μέτρου). Η εξέταση RDW μετρά τη διακύμανση του μεγέθους των ερυθροκυττάρων. Μια υψηλή τιμή σημαίνει ότι τα ερυθροκύτταρα έχουν ανομοιόμορφο μέγεθος ενώ μια χαμηλή σημαίνει ότι έχουν ομοιόμορφο μέγεθος. Μια υψηλή τιμή σημαίνει ότι υπάρχουν μεγάλα και μικρά ερυθροκύτταρα σε ένα άτομο. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ερυθρά αιμοσφαίρια πρέπει να είναι σχετικά μικρά και εύκαμπτα ώστε να διέρχονται μέσα από τα πολύ μικρά αιμοφόρα αγγεία -έχουν σχήμα που τα βοηθάει να λυγάνε καθώς κυκλοφορούν στα πολύ μικρά τριχοειδή αγγεία. 

Πώς ερμηνεύονται τα αποτελέσματα μιας εξέτασης RDW; Ένα φυσιολογικό εύρος της κατανομής του μεγέθους των ερυθρών αιμοσφαιρίων είναι από 12,2% έως 16,1%  στις γυναίκες και από 11,5% έως 14,5% στους άνδρες.

Μια αυξημένη τιμή RDW σημαίνει ότι έχετε αυξημένη ποικιλία μεγέθους και πιθανότητα ένα μέρος τους είναι μεγάλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υψηλή τιμή μπορεί να προκύψει από παθήσεις που τροποποιούν το σχήμα των ερυθρών αιμοσφαιρίων λόγω πρόωρης απελευθέρωσης ανώριμων κυττάρων στην κυκλοφορία του αίματος ή από μη φυσιολογικές αιμοσφαιρίνες. Ακόμη, μπορεί να υπάρχει ανεπάρκεια σιδήρου, φολικού οξέος και βιταμίνης Β12, κάτι που προκαλεί αυξημένη διακύμανση στο μέγεθος των ερυθροκυττάρων.

Η υψηλή τιμή έχει συνδυαστεί με χειρότερη πρόγνωση ορισμένων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής ανεπάρκειας, του καρκίνου, του μεταβολικού συνδρόμου και της νόσου Covid-19. Επίσης έχει συνδυαστεί με τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου. Γενικά, έχει συσχετιστεί με αυξημένη θνησιμότητα από κάθε αιτία.

Στην περίπτωση της νόσου Covid-19, μια πρόσφατη μελέτη βρήκε πως όσοι ασθενείς, κατά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο, είχαν τιμές RDW πάνω από το φυσιολογικό, διέτρεχαν, κατά μέσο όρο, σχεδόν τριπλάσιο κίνδυνο θανάτου. Το ποσοστό θνησιμότητας ήταν 31% για αυτούς τους ασθενείς έναντι 11% όσων είχαν φυσιολογικές τιμές.

Μια χαμηλή τιμή RDW (κάτω από 10,2%) σημαίνει ότι τα ερυθρά αιμοσφαίρια ποικίλλουν λίγο σε μέγεθος. Μια αιτία για αυτό μπορεί να είναι κάποιες αναιμίες στις οποίες τα ερυθρά αιμοσφαίρια δεν ποικίλλουν πολύ σε μέγεθος επειδή είναι είτε όλα πολύ μεγάλα είτε όλα πολύ μικρά. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης