Θλίψη, οργή και προβληματισμό προκαλεί η έρευνα του Ινστιτούτου Μετρολογίας και Εκτίμησης Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature», με θέμα τον αριθμό των παιδιών που πεθαίνουν καθημερινά σε όλο τον κόσμο.

Συγκεκριμένα, περισσότερα από 15.000 παιδιά κάτω των 5 ετών πεθαίνουν κάθε ημέρα σε όλο τον κόσμο, με τεράστιες διαφορές να παρατηρούνται μεταξύ των χωρών και των περιοχών, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα που δημοσιεύθηκε χθες, Τετάρτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από το 2000 έως το 2017, 123 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 0 έως 5 ετών πέθαναν σε 99 χώρες με χαμηλό ή μέσο εισόδημα. Αυτό αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 90% των θανάτων παιδιών αυτής της ηλιακής ομάδας παγκοσμίως.

Αν σε αυτά προστεθούν οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις για το 2018 καθώς και αυτές για τις χώρες που δεν συμμετείχαν στην έρευνα (όπως η Κίνα, το Μεξικό, η Βραζιλία και η Μαλαισία), το σύνολο των παιδιών κάτω των 5 ετών που πέθαναν αυτήν την περίοδο ξεπερνά τα 130 εκατομμύρια.

Οι βασικές αιτίες θανάτου διαφέρουν ανά ηλικία:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Για τα παιδιά κάτω του ενός έτους, συνήθως ο θάνατός τους οφείλεται σε επιπλοκές του πρόωρου τοκετού.

– Από την ηλικία των δύο έως τεσσάρων ετών τα περισσότερα παιδιά πεθαίνουν λόγω της ελονοσίας, διαρροϊκών ασθενειών ή πνευμονολογικών μολύνσεων, όπως η πνευμονία.

– Ο κίνδυνος θανάτου για τα παιδιά κάτω των 5 ετών είναι δεκαπλάσιος σε κάποιες χώρες. Για παράδειγμα, το 2017 μόνο τέσσερα παιδιά στα 1.000 κάτω των 5 ετών πέθαιναν στην περιοχή Σάντα Κλάρα της Κούβας. Ωστόσο, το ποσοστό ανήλθε στα 195 στα 1.000 για την περιοχή Γκάρκι της Νιγηρίας.

– Οι παράγοντες που συμβάλλουν στους θανάτους συνδέονται με πιο ευρεία προβλήματα, όπως είναι η φτώχια, οι διακρίσεις και η αδικία.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης