Ζήσης Ψάλλας

Μια έρευνα που περιέλαβε ποδηλάτες δείχνει ότι ο πουρές πατάτας μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικός με άλλα προϊόντα υδατανθράκων που διατίθενται στην αγορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πρωτεΐνες και το λίπος μπορούν να προμηθεύσουν επίσης ενέργεια, αλλά ο οργανισμός χρησιμοποιεί τους υδατάνθρακες πολύ πιο αποτελεσματικά για να καλύψει τις ενεργειακές απαιτήσεις του κατά τη διάρκεια άσκησης υψηλής έντασης. Τα ενεργειακά ζελέ με υδατάνθρακες είναι ιδανικά καύσιμα αγώνων γιατί το σώμα τα χωνεύει και τα απορροφά εύκολα.

Η μελέτη περιελάμβανε 12 ποδηλάτες με αρκετά χρόνια εκπαίδευσης των οποίων η εβδομαδιαία προπόνηση ήταν, κατά μέσο όρο, 165 μίλια (267 χιλιόμετρα). Η μέση ηλικία τους ήταν 31 ετών.

Οι εθελοντές συμμετείχαν σε τρεις ομάδες “καυσίμων”: πουρές πατάτας, τζελ υδατανθράκων και σκέτο νερό. Όλες οι ομάδες ολοκλήρωσαν μια πρόκληση ποδηλασίας διάρκειας περίπου 2 ωρών. Η δοκιμή είχε ένα crossover σχέδιο, που σημαίνει ότι οι ομάδες ανταλλάχθηκαν έτσι ώστε κάθε συμμετέχων να βιώσει και τα τρία “καύσιμα”. Οι ποδηλάτες έδωσαν δείγματα αίματος σε όλες τις δοκιμές. Οι ερευνητές παρακολούθησαν επίσης τους καρδιακούς ρυθμούς, τις θερμοκρασίες του σώματος, την ένταση της άσκησης και την εκκένωση του στομάχου. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαπιστώθηκε ότι ο καρδιακός ρυθμός, η γλυκόζη του αίματος και το γαλακτικό οξύ στο αίμα ήταν υψηλότερα στην ομάδες του τζελ υδατανθράκων και της πατάτας, συγκριτικά με το νερό.

“Δεν βρήκαμε διαφορές μεταξύ των επιδόσεων των ποδηλατών που έκαναν χρήση ζελέ υδατανθράκων ή πατάτας στις συνιστώμενες ποσότητες των περίπου 60 γραμμαρίων την ώρα κατά τη διάρκεια των πειραμάτων”, είπαν οι ερευνητές. Είπαν επίσης ότι οι υδατάνθρακες και η πατάτα έδωσαν στους ποδηλάτες μια “σημαντική ώθηση στις επιδόσεις” σε σύγκριση με την κατανάλωση νερού μόνο.

“Συνολικά, η μελέτη μας είναι μια απόδειξη της ιδέας που δείχνει ότι οι αθλητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν ολόκληρες πηγές τροφίμων από υδατάνθρακες ως εναλλακτική λύση των εμπορικών προϊόντων για να διαφοροποιήσουν το μενού τους”, είπαν οι ερευνητές. Σημείωσαν, τέλος, ότι μια φτηνή ολική τροφή, οι πατάτες, προσφέρουν στους αθλητές μια πολλά υποσχόμενη επιλογή καυσίμων.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Journal of Applied Physiology.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης