Ζήσης Ψάλλας

Η μόλυνση του εδάφους έχει αναγνωριστεί από καιρό ως συμβάλλουσα στην έκθεση του ανθρώπου σε ρύπους, κάτι που αποτελεί πλέον ένα παγκόσμιο πρόβλημα υγείας. Σε μια νέα έρευνα, οι επιστήμονες επεδίωξαν να εκτιμήσουν τις αιτιώδεις επιπτώσεις της έκθεσης σε μόλυβδο του εδάφους στη γνωστική ικανότητα των 5χρονων παιδιών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου Carnegie Mellon και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Economics and Human Biology.

«Τα ευρήματα ενισχύουν την κατανόησή μας για τις δυσμενείς επιπτώσεις του μολύβδου στη γνωστική ανάπτυξη των παιδιών», λέει ο Edson Severnini, επίκουρος καθηγητής οικονομικών και δημόσιας πολιτικής στο πανεπιστήμιο Heinz του Carnegie Mellon.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη χρησιμοποίησε ατομικά στοιχεία για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας από την απογραφή του 2000, όταν οι γονείς τους ρωτήθηκαν αν τα άτομα ηλικίας 5 ετών είχαν κάποια γνωστική δυσκολία που διήρκεσε τουλάχιστον έξι μήνες. Οι ερευνητές ρώτησαν για τα παιδιά ηλικίας 5 ετών επειδή ήθελαν να εξετάσουν τις επιπτώσεις του μολύβδου πριν από την έναρξη της επίσημης εκπαίδευσης και επειδή η ηλικία αυτή βρίσκεται εντός του εύρους που περιγράφεται από το Εθνικό Πρόγραμμα Τοξικολογίας των ΗΠΑ ότι έχει το υψηλότερο ποσοστό πρόσληψης μολύβδου – λόγω του ότι τα παιδιά βάζουν τα χέρια τους στο στόμα.

Η μελέτη χρησιμοποίησε επίσης δεδομένα από την Αμερικανική Γεωλογική Έρευνα σχετικά με τον μόλυβδο εδάφους στις 252 μεγαλύτερες κομητείες στις Ηνωμένες Πολιτείες – στις κομητείες με 100.000 άτομα και άνω οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 45% του πληθυσμού της χώρας.

Το υψηλότερο επίπεδο μόλυνσης αύξησε σημαντικά την πιθανότητα στα 5χρονα αγόρια να έχουν γνωστικά προβλήματα όπως η μάθηση, η ανάμνηση, η συγκέντρωση ή η λήψη αποφάσεων. Η διαβίωση σε κομητείες με συγκέντρωση μολύβδου στο έδαφος που ήταν πάνω από τον εθνικό διάμεσο σχεδόν διπλασίασε την πιθανότητα των αγοριών να έχουν γνωστικές δυσκολίες. Αλλά τα κορίτσια ηλικίας 5 ετών δεν επηρεάστηκαν, ίσως επειδή είναι προστατευμένα από τα οιστρογόνα, πρότειναν οι συντάκτες.

Η έρευνα διαπίστωσε δυσμενείς επιπτώσεις στα αγόρια από την έκθεση στο μόλυβδο ακόμα και σε κομητείες με επίπεδα συγκέντρωσης στο έδαφος που θεωρούνται χαμηλά σύμφωνα με τις οδηγίες της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ.

«Η μελέτη μας παρέχει νέα στοιχεία για την καταστροφική επίδραση του μολύβδου στην γνωστική ανάπτυξη, ακόμη και σε περιοχές με χαμηλή συγκέντρωση μολύβδου», ανέφερε η Karen Clay, καθηγήτρια οικονομικών και δημοσίων υποθέσεων του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης