Ζήσης Ψάλλας

Μελέτη σε ζωικά μοντέλα δείχνει ότι η παρουσία καρκίνου μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή βλάβη και υποδηλώνει ότι οι ένοχοι είναι μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες, τα οποία αλληλεπιδρούν με κύτταρα της καρδιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όγκοι σε ποντίκια και μύγες φρούτων οδήγησαν σε διάφορους βαθμούς καρδιακής δυσλειτουργίας, ιδιαίτερα μείωση των δυνατοτήτων άντλησης αίματος της καρδιάς. Η προσθήκη συγκεκριμένων αντιοξειδωτικών στα τρόφιμα που καταναλώνονται από μύγες φρούτων με καρκίνο αντέστρεψε τη βλάβη στην καρδιά τους. Αυτό το εύρημα υποδηλώνει ότι η βλάβη που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες ήταν ο σύνδεσμος μεταξύ καρκίνου και καρδιακής δυσλειτουργίας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι διαφορετικά γονίδια που σχετίζονται με τον καρκίνο επηρεάζουν την καρδιά με διαφορετικούς τρόπους -ένα σημάδι ότι οι γενετικές πληροφορίες θα μπορούσαν μια μέρα να αξιολογηθούν για την προστασία της καρδιάς σε ασθενείς με καρκίνο.

“Η θεραπεία θα μπορούσε να προσαρμοστεί εάν γνωρίζετε ποια γονίδια προκαλούν τον καρκίνο ή είναι μη φυσιολογικά σε ορισμένους καρκίνους”, δήλωσε ο Harpreet Singh, συν-επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής φυσιολογίας και κυτταρικής βιολογίας στο Ohio State University. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτιμάται ότι το 50-80% των ασθενών με καρκίνο αναπτύσσουν μυϊκή απώλεια που ονομάζεται καχεξία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια και οι θεραπείες με ακτινοβολία και η χημειοθεραπεία σχετίζονται με βλάβες που σχετίζονται με τοξικότητα στον καρδιακό μυ.

Ωστόσο, αναδυόμενες έρευνες έχουν υποδείξει ότι τα καρδιακά προβλήματα μπορούν να εμφανιστούν πριν από τη θεραπεία του καρκίνου ή την απώλεια μυών και λίπους. 

Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές έκαναν ένεση καρκινικών κυττάρων στους μαστικούς αδένες ποντικών και μέτρησαν την καρδιακή λειτουργία των ζώων τέσσερις εβδομάδες αργότερα. Διαπίστωσαν ότι δύο δείκτες της καρδιακής απόδοσης, το κλάσμα εξώθησης της αριστερής κοιλίας και η κλασματική συντόμευση, είχαν μειωθεί κατά περίπου 20% και 22%, αντίστοιχα.

Σε φρουτόμυγες, η ερευνητική ομάδα υπερέκφρασε γονίδια που προκαλούν καρκίνο για να προκαλέσουν ανάπτυξη όγκων στα μάτια των μυγών. Οι επιστήμονες παρατήρησαν σημαντικά χαμηλότερο κλάσμα εξώθησης και κλασματική συντόμευση -παρόμοια με τα ποντίκια που είχαν καρκίνο- καθώς και αύξηση του καρδιακού ρυθμού στις μύγες που είχαν αναπτύξει καρκίνο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης αύξηση στο ρυθμό παραγωγής των ελεύθερων ριζών -γνωστών επίσης ως αντιδραστικά είδη οξυγόνου- στις φρουτόμυγες με καρκίνο. Ο ρυθμός παραγωγής των αντιδραστικών ειδών οξυγόνου ήταν υψηλότερος και στα ποντίκια με καρκίνο. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης