Ζήσης Ψάλλας

Η σχέση μεταξύ των προβλημάτων ύπνου και της καρδιαγγειακής υγείας καθίσταται όλο και περισσότερο καθιερωμένη στην επιστημονική βιβλιογραφία, αλλά ο λόγος της σχέσης είναι ελάχιστα κατανοητός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές ήθελαν να μάθουν περισσότερα σχετικά με τη σύνδεση αυτή σε μια μελέτη 300 ανδρών και γυναικών, ηλικίας 21-70 ετών, χωρίς ιστορικό καρδιακών προβλημάτων.

Οι συμμετέχοντες φορούσαν συσκευές για δύο συνεχόμενες ημέρες οι οποίες μετρούσαν την πίεση αίματος σε διαστήματα 45 λεπτών καθόλη τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Τη νύχτα οι συμμετέχοντες φορούσαν επίσης συσκευές παρακολούθησης actigraphy – μοιάζουν με ρολόγια που μετρούν την κίνηση – για να καθορίσουν την «αποδοτικότητα του ύπνου».

Συνολικά, όσοι είχαν χαμηλότερη αποτελεσματικότητα στον ύπνο εμφάνισαν αύξηση της αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της ανήσυχης νύχτας. Είχαν επίσης υψηλότερη συστολική αρτηριακή πίεση την επόμενη μέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η αρτηριακή πίεση είναι ένας από τους ισχυρότερους προγνωστικούς παράγοντες της καρδιαγγειακής υγείας», δήλωσε η Caroline Doyle, εκ των συγγραφέων της μελέτης. «Υπάρχει μια μεγάλη βιβλιογραφία που δείχνει ότι ο ύπνος έχει επιπτώσεις στη θνησιμότητα και στις καρδιαγγειακές παθήσεις. Θέλαμε να δούμε αν θα μπορούσαμε να εξηγήσουμε ένα κομμάτι αυτής της ιστορίας – το πώς ο ύπνος μπορεί να επηρεάζει την ασθένεια μέσω της πίεσης του αίματος».

Η μελέτη δείχνει πόσο σημαντικός είναι ο ποιοτικός ύπνος τη νύχτα. Δεν είναι μόνο ο χρόνος που περνάτε στο κρεβάτι, αλλά η ποιότητα του ύπνου που έχετε, είπε ο συν-συγγραφέας της μελέτης John Ruiz, αναπληρωτής καθηγητής ψυχολογίας.

Για όσους έχουν χρόνιες διαταραχές ύπνου, η Doyle υποστηρίζει τη γνωστική συμπεριφοριστική θεραπεία για την αϋπνία η οποία επικεντρώνεται σε αλλαγές στη συμπεριφορά ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα του ύπνου. 

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychosomatic Medicine.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης