Η μοναξιά μεταβάλλει το κοινωνικό δίκτυο του εγκεφάλου σας και αυτό αντικατοπτρίζεται στην απεικόνισή του.

Οι ιστότοποι κοινωνικών μέσων δεν είναι τα μόνα πράγματα που παρακολουθούν το κοινωνικό σας δίκτυο – το κάνει και ο εγκέφαλός σας. Η μοναξιά αλλάζει το πώς ο εγκέφαλος αντικατοπτρίζει τις σχέσεις, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Neuroscience.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται «διάμεσος προμετωπιαίος φλοιός» (mPFC: medial prefrontal cortex) διατηρεί έναν δομημένο χάρτη των κοινωνικών κύκλων ενός ατόμου, με βάση την εγγύτητα. Οι άνθρωποι που πάσχουν από μοναξιά συχνά αντιλαμβάνονται ένα κενό μεταξύ του εαυτού τους και των άλλων. Αυτό το κενό αντικατοπτρίζεται από μοτίβα δραστηριότητας του mPFC.

Δύο ερευνητές (Courtney και Meyer) χρησιμοποίησαν λειτουργική απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού για να εξετάσουν την εγκεφαλική δραστηριότητα των συμμετεχόντων, ενώ σκέφτονταν τον εαυτό τους, τους στενούς φίλους, τους γνωστούς και τις διασημότητες. Η σκέψη για κάποιον από κάθε κατηγορία αντιστοιχούσε σε ένα διαφορετικό μοτίβο δραστηριότητας στο mPFC: ένα για τον εαυτό, ένα για το κοινωνικό δίκτυο (φίλοι και γνωστοί) και ένα για διασημότητες. Όσο πιο κοντά η σχέση, τόσο περισσότερο μοιάζει το μοτίβο που βλέπουμε όταν σκεφτόμαστε τον εαυτό μας.

Αυτά τα πρότυπα του εγκεφάλου διέφεραν στα μοναχικά άτομα. Η δραστηριότητα που σχετίζεται με τη σκέψη για τον εαυτό τους ήταν διαφορετική από τη δραστηριότητα που σχετίζεται με τη σκέψη για τους άλλους -ενώ η δραστηριότητα του να σκεφτόμαστε άλλους είναι παρόμοια στα κοινωνικά άτομα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με άλλα λόγια, οι μοναχικοί άνθρωποι έχουν μια «μοναχική» νευρική αναπαράσταση των σχέσεών τους.

Πηγή: Andrea L. Courtney, Meghan L. Meyer. Self-other representation in the social brain reflects social connection. The Journal of Neuroscience, 2020; JN-RM-2826-19 DOI: 10.1523/JNEUROSCI.2826-19.2020

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης