Ζήσης Ψάλλας

Ο αυτισμός συνήθως αναγνωρίζεται από τους γιατρούς κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας. Μια μεταγενέστερη διάγνωση μπορεί να είναι δύσκολη γιατί πολλοί ενήλικοι  έχουν αναπτύξει «αντισταθμιστικές» ψυχολογικές στρατηγικές για την αντιμετώπιση των αυτιστικών δυσκολιών τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια νέα έρευνα διερεύνησε λεπτομερέστερα αυτές τις ψυχολογικές στρατηγικές με σκοπό να ρίξει περισσότερο φως στους αυτιστικούς ανθρώπους οι οποίοι, παρά τις δυσκολίες τους, έχουν κίνητρο να ενταχθούν σε μια μη αυτιστική κοινωνία.

Αυτιστικοί ενήλικες από όλο τον κόσμο περιέγραψαν τις εμπειρίες τους και τις ψυχολογικές στρατηγικές προσαρμογής. Αναφέρουν, για παράδειγμα, ότι αντιγράφοντας χειρονομίες, την επαφή με τα μάτια και τις εκφράσεις του προσώπου από άλλους έμαθαν πότε να γελάνε με τα αστεία χωρίς να τους καταλάβει κανείς.

Ένας είπε: “Εάν ενεργούσα όπως εκείνο το πρόσωπο εκεί, κανείς δεν θα ήξερε ότι αγωνίζομαι μέσα μου… Έκανα διανοητικές λίστες για τα πράγματα που έπρεπε να θυμάμαι να λέω ή να κάνω”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες θεώρησαν ότι οι αντισταθμιστικές στρατηγικές τους ήταν ένας βασικός λόγος για τον οποίο ο αυτισμός δεν είχε διαγνωσθεί στην παιδική ηλικία και γιατί οι δυσκολίες τους εξακολουθούν να παραβλέπονται από άλλους.

Ένας σχολίασε: “Πολλοί άνθρωποι που με ξέρουν επιφανειακά εκφράζουν έκπληξη ότι είμαι αυτιστικός. Καταλαβαίνετε πόσο σκληρή δουλειά είναι να φαίνεται φυσιολογικό;”

Οι συμμετέχοντες ανέφεραν επίσης ότι η χρήση αυτών των στρατηγικών πήρε πολλή ψυχική ενέργεια, συμβάλλοντας στην κακή ψυχική ευημερία: “Η [αντισταθμιστική] εμπειρία είναι σαν να τρέχετε ένα μαραθώνιο, ενώ οι μη-αυτιστικοί περπατούν άνετα”. 

Οι αντισταθμιστικές στρατηγικές δεν είναι αρνητικές. Οι τεχνικές φάνηκαν να βοηθούν ορισμένους αυτιστικούς ανθρώπους να ζουν ανεξάρτητα, να αποκτούν δουλειά και να έχουν σχέσεις: “[Με τις αντισταθμιστικές στρατηγικές]… είμαι συνδεδεμένος με συναδέλφους και φίλους… Δεν έχω ζήσει στην άκρη, μια χαμένη και μοναχική ζωή, όπως θα μπορούσα να έχω”.

Οι αυτιστικοί ενήλικες λένε ότι και οι μη αυτιστικοί θα μπορούσαν να αναπτύξουν τις δικές τους αντισταθμιστικές στρατηγικές για να βοηθήσουν στη δημιουργία μιας πιο φιλικής προς τον αυτισμό κοινωνίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης