Ζήσης Ψάλλας

Ενώ η προηγούμενη έρευνα έχει εξετάσει το πώς λειτουργεί η δόνηση ολόκληρου του σώματος (WBV: whole body vibration) ως «μίμηση της άσκησης», υπάρχουν ακόμα πολλά που δεν καταλαβαίνουμε για το πώς οι δονήσεις μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές αλλαγές στο σώμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Ενώ οι βιοχημικές και φυσιολογικές βελτιώσεις από το WBV ως μιμητικό της άσκησης είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστος”, εξηγούν οι ερευνητές της μελέτης με επικεφαλής τον πλαστικό χειρουργό Jack Yu από το Πανεπιστήμιο Augusta.

Για να διερευνήσουν τις επιδράσεις του WBV στο μεταβολισμό, ο Yu και η ομάδα του μελέτησαν ένα μοντέλο διαβητικού ποντικού τύπου τύπου 2: ποντίκια με μηχανική μετάλλαξη ανεπάρκειας λεπτίνης (η λεπτίνη είναι μια πρωτεΐνη που προστατεύει από την παχυσαρκία, την αντίσταση στην ινσουλίνη και τον διαβήτη τύπου 2).

Αυτά τα ζώα -μαζί με άλλα υγιή- υποβλήθηκαν σε WBV για 20 λεπτά την ημέρα για μια περίοδο τεσσάρων εβδομάδων. Μετά τα πειράματα, οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα λιπωδών ιστών από την κοιλιά των ποντικών και δείγματα κοπράνων. Αυτό που βρήκαν ήταν ότι το WBV αλλάζει τη τη σύνθεση των μακροφάγων (είδος ανοσοκυττάρων) στα ποντίκια. Υπάρχουν δύο διαφορετικά είδη μακροφάγων, λένε οι ερευνητές: τα Μ1, τα οποία είναι προ-φλεγμονώδη, και τα Μ2, τα οποία καταπολεμούν τη φλεγμονή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αρχική αναλογία των μακροφάγων Μ1 προς Μ2 στους διαβητικούς ποντικούς ήταν 2:1, αλλά το WBV θα μπορούσε να αποκαταστήσει τα επίπεδα του Μ2 σχεδόν στα επίπεδα των υγιών ζώων.

Το WBV δεν επηρέασε μόνο τα μακροφάγα. Άλλαξε επίσης τα βακτηρίδια στο μικροβίωμα των κοπράνων των ζώων, με μια “μαζική αύξηση” σε ένα αντιφλεγμονώδες γένος του βακτηρίου που ονομάζεται Alistipes. Αυτά τα βακτήρια, τα οποία παράγουν λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας και μπορούν να βοηθήσουν το σώμα να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικότερα τη γλυκόζη, αυξήθηκαν 17 φορές στα ποντίκια μετά από WBV.

Τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να προσφέρουν ένα πολλά υποσχόμενο νέο οδηγό στην έρευνα που εξετάζει την καταπολέμηση της φλεγμονής σε ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο International Journal of Molecular Sciences.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης