Ζήσης Ψάλλας

Έρευνα του New University of Illinois σε αρουραίους δείχνει ότι ολόκληρος ο εγκέφαλος αποκρίνεται στο έντερο, ειδικά στο λεπτό έντερο, μέσω νευρωνικών συνδέσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να χαρτογραφήσουν τις συνδέσεις, οι ερευνητές εισήγαγαν ιούς που “αγαπούν” τους νευρώνες στο λεπτό έντερο των αρουραίων και τους καθώς μετακινήθηκαν από νευρώνα σε νευρώνα κατά μήκος του πνευμονογαστρικού νεύρου και των νεύρων της σπονδυλικής στήλης σε όλο τον εγκέφαλο. Η ιδέα ήταν η κίνηση των ιών μιμείται τα φυσιολογικά σήματα μέσω νευρώνων από το έντερο στον εγκέφαλο και πίσω.

Η μελέτη αντιπροσωπεύει τον πρώτο πλήρη χάρτη των νευρωνικών συνδέσεων μεταξύ του λεπτού εντέρου και ολόκληρου του εγκεφάλου. Η συμμετοχή των γνωστικών και συναισθηματικών κέντρων υποδηλώνει ότι ο εγκέφαλος σκέψης μπορεί να επηρεάζει μερικές φορές το αίσθημα του ότι είμαστε χορτάτοι καθώς επίσης και άλλα πεπτικά θέματα. 

Εκτός από το ότι δείχνει πόσο εκτεταμένες είναι οι συνδέσεις μεταξύ του λεπτού εντέρου και του εγκεφάλου, η μελέτη αποκάλυψε ένα σπάνια τεκμηριωμένο χαρακτηριστικό των νευρώνων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επιστήμονες έχουν από καιρό υποθέσει ότι ερεθίσματα από το έντερο, ή οπουδήποτε αλλού στο σώμα, ταξιδεύουν στον εγκέφαλο κατά μήκος ενός συνόλου νευρώνων (αισθητηριακοί νευρώνες), με οδηγίες από τον εγκέφαλο να ταξιδεύουν πίσω σε ένα ξεχωριστό σύνολο νευρώνων (κινητικοί νευρώνες). Αλλά στη μελέτη χαρτογράφησής τους, οι ερευνητές της  παρούσας μελέτης ανακάλυψαν ότι μερικοί από τους νευρώνες -περίπου οι μισοί- είναι ικανοί να στέλνουν συγχρόνως και αισθητήρια και κινητικά σήματα, τα οποία “συνομιλούν” μεταξύ τους στον ίδιο νευρώνα.

Το μοτίβο crosstalk (δηλαδή ότι το 50% των νευρώνων έχουν τόσο αισθητηριακή όσο και κινητική ικανότητα σηματοδότησης) είχε δείξει και και μια άλλη μελέτη χαρτογράφησης νευρωνικών συνδέσεων μεταξύ λιπώδους ιστού και εγκεφάλου.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα νέα στοιχεία για το μοτίβο crosstalk θα μπορούσαν να προτείνουν μια γενική αρχιτεκτονική νευρωνικών δικτύων μεταξύ σώματος και εγκεφάλου.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Autonomic Neuroscience: Basic and Clinical.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης