Ζήσης Ψάλλας

Τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια να βρεθούν τρόποι να προκληθεί στα λιποκύτταρα παραγωγή θερμότητας ως αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Nature, μια διεθνής ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Alan Saltiel, διευθυντή του Ινστιτούτου για τον Διαβήτη και τη Μεταβολική Υγεία στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, περιγράφει πώς η παραγωγή ενέργειας και θερμότητας ρυθμίζονται στην παχυσαρκία μέσω μιας προηγουμένως άγνωστης κυτταρικής οδού.

Το ανθρώπινο σώμα διασπά τους υδατάνθρακες που καταναλώνονται σε γλυκόζη, η οποία είναι η κύρια πηγή καυσίμου για τα κύτταρα. Η περιττή γλυκόζη αποθηκεύεται ως γλυκογόνο στα κύτταρα του ήπατος και των σκελετικών μυών, όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ξαφνικές ενεργειακές ανάγκες ή για τη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το γλυκογόνο παρέχει ένα σήμα που προκαλεί μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο διαχείρισης της ενέργειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αυτήν ανακάλυψη που προκάλεσε έκπληξη, οι ερευνητές αναφέρουν ότι η παραγωγή ενέργειας των λιποκυττάρων εξαρτάται από την ικανότητά τους να παράγουν και να αποδομούν γλυκογόνο. Ο κύκλος εργασιών του γλυκογόνου στέλνει το σήμα ότι είναι ασφαλές για το κύτταρο να αποσυνδέσει την παραγωγή του ATP, του μορίου που παρέχει την ενέργεια που τροφοδοτεί τις περισσότερες κυτταρικές διεργασίες. Η αποσύνδεση είναι ένας τρόπος για παραγωγή θερμότητας. Αυτό το μονοπάτι διασφαλίζει ότι μόνο τα λιποκύτταρα που έχουν αρκετά αποθέματα ενέργειας για να τροφοδοτήσουν την παραγωγή θερμότητας επιτρέπεται να το κάνουν.

Το γλυκογόνο ρυθμίζει και προάγει το μεταβολισμό του λίπους: όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα, τόσο πιο ισχυρές είναι οι μεταβολικές διεργασίες, ουσιαστικά καίγοντας λίπος πιο γρήγορα με αποτέλεσμα την απώλεια βάρους στα παχύσαρκα ποντίκια.

Τα γονίδια που εμπλέκονται σε αυτές τις διαδικασίες βρέθηκαν να είναι χαμηλότερα σε ασθενείς που ήταν παχύσαρκοι ή επιρρεπείς σε αύξηση βάρους, υποδηλώνοντας ότι η οδός του γλυκογόνου απαιτείται στα λιποκύτταρα για να κάψουν το υπερβολικό λίπος.

Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η ρύθμιση του μεταβολισμού του γλυκογόνου στα λιποκύτταρα μπορεί να προσφέρει νέες προσεγγίσεις για την απώλεια βάρους και τη συνολική βελτίωση της μεταβολικής υγείας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης