Ζήσης Ψάλλας

Μια νέα μελέτη που θα δημοσιευτεί σύντομα από το Journal of Public Health υποδηλώνει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση και η διαβίωση σε πολυκατοικίες μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για επικίνδυνες καταστάσεις όπως η καρδιακή νόσος, το εγκεφαλικό επεισόδιο και ο διαβήτης τύπου 2.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η υπέρταση και το μεταβολικό σύνδρομο είναι σημαντικές αιτίες καρδιαγγειακών παθήσεων. Το μεταβολικό σύνδρομο συνδέεται με την κοιλιακή παχυσαρκία, την αυξημένη αρτηριακή πίεση και τα υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Οι αιτίες αυτών των διαταραχών είναι περίπλοκες και σχετίζονται με γενετικούς παράγοντες, τον τρόπο ζωής, τη διατροφή και περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, ο θόρυβος της κυκλοφορίας, οι κατοικίες και η ποιότητα της γειτονιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές διερεύνησαν τις συσχετίσεις μεταξύ μακροχρόνιας έκθεσης σε ατμοσφαιρική ρύπανση και απόστασης από χώρους πρασίνου και μεγάλους δρόμους με την υπέρταση και το μεταβολικό σύνδρομο. Οι συσχετίσεις αξιολογήθηκαν μεταξύ ανθρώπων που ζούσαν σε μονοκατοικίες ή πολυώροφες κατοικίες στην πόλη Kaunas που έχει 280.000 κατοίκους και είναι τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιθουανίας.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο μειωμένης HDL χοληστερόλης. Η έκθεση που σχετίζεται με την κυκλοφορία των αυτοκινήτων σχετίζεται με τη εμφάνιση υπέρτασης, υψηλότερου επιπέδου τριγλυκεριδίων και μειωμένης HDL χοληστερόλης.

Ωστόσο, ο αρνητικός αντίκτυπος των ατμοσφαιρικών ρύπων παρατηρήθηκε μόνο σε όσους ζούσαν σε πολυκατοικίες. Να σημειωθεί ότι υπάρχει μεγαλύτερη κυκλοφορία αυτοκινήτων κοντά στα πολυκατοικιακά κτίρια.

Το πράσινο και οι διαθέσιμοι ανοιχτοί δημόσιοι χώροι συσχετίστηκαν αρνητικά με τους αξιολογούμενους παράγοντες κινδύνου. Οι ερευνητές βρήκαν θετικές επιδράσεις από το φυσικό περιβάλλον στην καρδιαγγειακή υγεία.

“Τα αποτελέσματα μας επιτρέπουν να πούμε ότι πρέπει να ρυθμίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο το χώρο διαβίωσης ενός ατόμου στις πολυκατοικίες, να βελτιώσουμε τη θωράκιση των διαμερισμάτων και να προωθήσουμε την ανάπτυξη χώρων πρασίνου”, ανέφερε ο κύριος συντάκτης της μελέτης, Agn Brazien.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης