Ζήσης Ψάλλας

Μια τεράστια ανάλυση γονιδιώματος περίπου 200.000 στρατιωτικών βετεράνων στις ΗΠΑ εντόπισε έξι γενετικές παραλλαγές που σχετίζονται με το άγχος, αναφέρουν ερευνητές από το Yale στο American Journal of Psychiatry.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η νέα μελέτη συμβάλλει περαιτέρω στην πρώτη πειστική μοριακή εξήγηση για το λόγο για τον οποίο συχνά συνυπάρχουν άγχος και κατάθλιψη.

“Αυτό είναι το πλουσιότερο σύνολο αποτελεσμάτων για τη γενετική βάση του άγχους μέχρι σήμερα”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Joel Gelernter, ο καθηγητής ψυχιατρικής γενετικής και νευροεπιστήμης στο Yale. “Δεν υπήρξε καμία εξήγηση για την συννοσηρότητα του άγχους και της κατάθλιψης και άλλων διαταραχών ψυχικής υγείας, αλλά εδώ βρήκαμε συγκεκριμένες, κοινές γενετικές διαταραχές”.

Η εύρεση των γενετικών βάσεων των διαταραχών της ψυχικής υγείας είναι ο πρωταρχικός στόχος του Million Veteran Program, ενός συνόλου δεδομένων υγείας και γενετικών δεδομένων για στρατιωτικούς βετεράνους των ΗΠΑ. Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε τα δεδομένα του προγράμματος και κατέγραψε ε έξι παραλλαγές γονιδίων που συνδέονται με το άγχος. Πέντε βρέθηκαν σε Αμερικανούς ευρωπαϊκής καταγωγής και ένα σε Αφροαμερικανούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Ενώ έχουν γίνει πολλές μελέτες σχετικά με τη γενετική βάση της κατάθλιψης, πολύ λιγότεροι έχουν αναζητήσει παραλλαγές που σχετίζονται με το άγχος. Οι διαταραχές αυτές πλήττουν έναν στους 10 Αμερικανούς”, δήλωσε ο Murray Stein, καθηγητής ψυχιατρικής.

Ορισμένες παραλλαγές συνδέθηκαν με γονίδια που βοηθούν στη ρύθμιση της γονιδιακής δραστηριότητας ή, κάτι που έχει ενδιαφέρον, σε ένα γονίδιο που εμπλέκεται στη λειτουργία των υποδοχέων των οιστρογόνων. Ενώ αυτό το εύρημα μπορεί να εξηγεί γιατί οι γυναίκες είναι πάνω από δύο φορές πιο πιθανό από τους άνδρες να υποφέρουν από αγχώδεις διαταραχές, οι ερευνητές τόνισαν ότι η παραλλαγή που επηρεάζει τους υποδοχείς οιστρογόνων εντοπίστηκε σε έναν πληθυσμό που αποτελείται κυρίως σε άνδρες και δήλωσαν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.

Μια άλλη από τις πρόσφατα ανακαλυφθείσες παραλλαγές του γονιδίου άγχους, το MAD1L1, δεν είναι πλήρως κατανοητή, αλλά ήταν επίσης αξιοσημείωτη. Παραλλαγές αυτού του γονιδίου έχουν ήδη συνδεθεί με διπολική διαταραχή, διαταραχή μετατραυματικού στρες και σχιζοφρένεια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης