Ζήσης Ψάλλας

Μια νέα μελέτη προτείνει τον τρόπο με τον οποίο ορισμένες χημικές ουσίες μετατοπίζουν τα φυσικά λιποειδή μόρια στα κύτταρα του δέρματος, κάτι που μπορεί να εξηγήσει την αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια αλλεργική αντίδραση αρχίζει όταν τα Τ κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος αναγνωρίζουν μια χημική ουσία ως ξένη. Τα Τ κύτταρα δεν αναγνωρίζουν άμεσα μικρές χημικές ουσίες και η έρευνα δείχνει ότι αυτές οι ενώσεις πρέπει να κάνουν μια χημική αντίδραση με μεγαλύτερες πρωτεΐνες προκειμένου να γίνουν ορατές στα Τ κύτταρα.

“Ωστόσο, πολλές μικρές ενώσεις σε προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας που προκαλούν αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής δεν έχουν τις χημικές ομάδες που απαιτούνται για να συμβεί αυτή η αντίδραση”, λέει η Annemieke de Jong, επίκουρη καθηγήτρια δερματολογίας στο Columbia University Vagelos College of Physicians and Surgeons.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην παρούσα μελέτη, που διεξήχθη με ανθρώπινα κύτταρα σε ιστοκαλλιέργεια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αρκετές κοινές χημικές ουσίες που είναι γνωστό ότι προκαλούν αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής ήταν σε θέση να δεσμευτούν από μόρια CD1a στην επιφάνεια των κυττάρων Langerhans και να ενεργοποιήσουν Τ κύτταρα.

Αυτές οι χημικές ουσίες περιλάμβαναν το Βάλσαμο Περού (Peru Balsam) και τη φαρνεσόλη (αρωματική ουσία), που βρίσκονται σε πολλά προϊόντα προσωπικής φροντίδας, όπως κρέμες δέρματος, οδοντόκρεμες και αρώματα.

Στο Βάλσαμο Περού, οι ερευνητές εντόπισαν το βενζοϊκό βενζύλιο και το βενζυλο κινναμωμικό ως χημικά υπεύθυνα για τη χημική αντίδραση και συνολικά αναγνώρισαν περισσότερες από 12 μικρές χημικές ουσίες που ενεργοποίησαν τα Τ κύτταρα μέσω των CD1a.

Τα CD1a δεσμεύουν φυσιολογικά τα λιπίδια του δέρματος στο εσωτερικό τους, όπως ένα τούνελ. Αυτά τα λιπίδια προεξέχουν από τη σήραγγα, δημιουργώντας ένα φυσικό φράγμα που εμποδίζει τα CD1a να αλληλεπιδρούν με τα Τ κύτταρα.

Οι εργασίες που έγιναν στο Πανεπιστήμιο Monash έδειξαν ότι η φαρνεσόλη, ένα από τα αλλεργιογόνα που εντοπίστηκαν στη μελέτη, μπορεί να κρυφτεί μέσα στη σήραγγα των CD1a, μετακινώντας τα φυσικά λιπίδια που συνήθως προεξέχουν από τα CD1a. “Αυτή η μετατόπιση καθιστά την επιφάνεια των CD1a ορατή στα Τ κύτταρα, προκαλώντας μια ανοσοποιητική αντίδραση”, είπε η De Jong.

Η ανακάλυψη εγείρει το ενδεχόμενο η αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής να σταματήσει με την εφαρμογή ανταγωνιστικών λιπιδίων στο δέρμα για να εκτοπίσει εκείνα που πυροδοτούν την ανοσολογική αντίδραση. 

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Immunology.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης