Ζήσης Ψάλλας

Μια κινεζική μελέτη που είχε τον μεγαλύτερο αριθμό ατόμων με διαβήτη σε σχέση με άλλες χώρες, διαπίστωσε ότι ο διαβήτης τύπου 2 συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο 11 τύπων καρκίνου στους άνδρες και 13 τύπων καρκίνου στις γυναίκες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πιθανή συσχέτιση μεταξύ διαβήτη και κινδύνου για καρκίνο έχει από καιρό υποτεθεί, αλλά τα προηγούμενα ευρήματα ήταν ασυνεπή.

Στη μεγαλύτερη μελέτη μέχρι σήμερα σχετικά με τη συσχέτιση του διαβήτη τύπου 2 με τον καρκίνο στην ηπειρωτική Κίνα, οι ερευνητές εξέτασαν πληροφορίες από τη βάση δεδομένων του Shanghai Hospital Link. Εντοπίστηκαν 410.191 ενήλικες με διαβήτη τύπου 2 (και χωρίς ιστορικό καρκίνου) από τον Ιούλιο του 2013 έως τον Δεκέμβριο του 2016. Οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017.

Συνολικά βρέθηκαν 8.485 περιπτώσεις νεοδιαγνωσθέντων καρκίνων. Οι άνδρες και οι γυναίκες με διαβήτη είχαν 34% και 62% υψηλότερους κινδύνους εμφάνισης καρκίνου σε σχέση με τους άνδρες και τις γυναίκες στον γενικό πληθυσμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ των ανδρών, ο υψηλότερος κίνδυνος ήταν για τον καρκίνο του προστάτη. Ο διαβήτης συνδέθηκε επίσης με υψηλότερους κινδύνους λευχαιμίας, καρκίνους δέρματος, θυρεοειδούς, λέμφου, νεφρού, ήπατος, παγκρέατος, πνεύμονα, παχέος εντέρου και στομάχου. Παρατηρήθηκε σημαντικός μειωμένος κίνδυνος για τον καρκίνο του οισοφάγου.

Στις γυναίκες, ο υψηλότερος κίνδυνος ήταν ο καρκίνος του ρινοφάρυγγα: ο διαβήτης συνδέθηκε με μεγαλύτερο από διπλάσιο κίνδυνο για αυτή τη κακοήθεια. Ο διαβήτης συνδέθηκε επίσης με υψηλότερους κινδύνους καρκίνου  ήπατος,  οισοφάγου,  θυρεοειδούς, πνεύμονα, παγκρέατος, λεμφώματος, μήτρας, παχέος εντέρου, λευχαιμίας, μαστού, τραχήλου και στομάχου. Αντίθετα, υπήρξε σημαντικά μειωμένος κίνδυνος για τον καρκίνο της χοληδόχου κύστης.

Το Shanghai Link Link Center έχει συλλέξει κλινικές πληροφορίες από τα κυριότερα γενικά και εξειδικευμένα νοσοκομεία και δημιούργησε ένα κεντρικό αποθετήριο δεδομένων για όλους τους κατοίκους της Σαγκάης από το 2013. Οι συγγραφείς συνιστούν να καθιερωθούν στρατηγικές για τον ειδικό έλεγχο του καρκίνου και την πρόληψη σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Journal of Diabetes.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης