Δρ. Μαρία Αποστολοπούλου

Ενδοκρινολόγος-Διαβητολόγος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενδοκρινολογική Κλινική Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ντίσελντορφ

 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η LDL χοληστερόλη, από πολλούς γνωστή απλά και ως κακή ή επικίνδυνη χοληστερόλη αποτελεί μέρος του τυπικού βιοχημικού ελέγχου που κάνουμε στα πλαίσια του check up μας. Υψηλές τιμές αποτελούν παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών επεισοδίων όπως έμφραγμα του μυοκαρδίου και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Όταν τη μετράμε, το εργαστήριο γράφει δίπλα στην τιμή μας όπως σε όλες τις παραμέτρους μια φυσιολογική τιμή.

Ωστόσο πολλοί δε γνωρίζουν ότι για την LDL χοληστερόλη ο κάθε άνθρωπος έχει μια διαφορετική τιμή στόχο ανάλογα με το καρδιαγγειακό του προφίλ. Ετσι τα αποτελέσματα πρέπει να συζητώνται με τον γιατρό μας, που γνωρίζει το ιστορικό μας και θα μας απαντήσει στο αν η τιμή μας είναι όντως μέσα στα -για εμάς- φυσιολογικά όρια.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαικής Καρδιολογικής Εταιρείας προτείνουν συγκεκριμένα όρια ανάλογα με τους παράγοντες κινδύνου κάθε ατόμο. Ετσι, άτομα που έχουν ήδη καρδιαγγειακή νόσο ή σακχαρώδη διαβήτη με βλάβη οργάνου (π.χ. νεφροπάθεια, αμφιβληστροειδοπάθεια) πρέπει να έχουν πολύ χαμηλή LDL, κάτω από 55 mg/dl, ενώ οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη χωρίς επιπλοκές ήδη κάτω από 70 mg/dl.

Αν το ρίσκο για ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου τα επόμενα 10 χρόνια (όπως υπολογίζεται από το δείκτη SCORE) είναι μικρότερο, τα όρια βρίσκονται στα 100 ή 115 mg/dl. Ετσι διαμορφώνονται αντίστοιχα και οι θεραπευτικές αποφάσεις, αρκεί δηλαδή μια διαιτητική παρέμβαση ή πρέπει άμεσα να ξεκινήσουμε και με ενισχυμένη φαρμακευτική αγωγή; Η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα δε δίνεται μαζικά για όλους τους ασθενείς με βάση μόνο μια τιμή, τουλάχιστον όχι για την LDL. Τα δεδομένα πάντως δείχνουν πως η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών βρίσκεται πολύ πιο ψηλά από την τιμή στόχο, γεγονός που είναι απαραίτητο να αλλάξει.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης