Ζήσης Ψάλλας

Υπολογίζεται ότι οι περισσότερες λοιμώξεις SARS-CoV-2 προκαλούνται από το ένα άτομο στο άλλο, στο πλαίσιο των κοινωνικών επαφών παρά μέσω μετάδοσης μεταξύ οικογενειακών μελών. Πράγματι, μια ανάλυση στο Χονγκ Κονγκ διαπίστωσε ότι η ιογενής εξάπλωση στα κοινωνικά περιβάλλοντα προκάλεσε πιο πολλές λοιμώξεις από την εξάπλωση στα οικογενειακά νοικοκυριά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μια εξέταση περισσότερων από 1.000 λοιμώξεων κορωνοϊού στο Χονγκ Κονγκ από τα τέλη Ιανουαρίου έως τα τέλη Απριλίου, η Peng Wu στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ και οι συνεργάτες της συνέλεξαν στοιχεία για πολλαπλά συμβάντα «υπερδιάδοσης», στα οποία ένα μολυσμένο άτομο μεταβίβασε τον ιό σε τουλάχιστον έξι άλλους.

Οι μουσικοί που έπαιξαν σε τέσσερα μπαρ του Χονγκ Κονγκ πιστεύεται ότι πυροδότησαν τη μεγαλύτερη μετάδοση, που οδήγησε σε 106 περιπτώσεις. Άλλες 19 περιπτώσεις συνδέθηκαν με έναν ναό. Ένας μοναχός δεν είχε συμπτώματα αλλά βρέθηκε ότι έχει μολύνει τους άλλους.

Σχεδόν το 70% των περιπτώσεων δεν μεταδόθηκε σε κανέναν, βρήκε η ερευνητική ομάδα. Η ανάλυση έδειξε ότι οι περισσότερες περιπτώσεις μετάδοσης συνδέονταν με την εξάπλωση σε κοινωνικά περιβάλλοντα όπως γάμους και εστιατόρια παρά με την εξάπλωση μέσω των νοικοκυριών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 40% της μετάδοσης κορωνοϊού προέρχεται από άτομα που δεν αισθάνονται ακόμη άρρωστα. Συμβαίνει λίγες ημέρες πριν ή μετά την έναρξη των συμπτωμάτων στο άτομο που μεταδίδει τον ιό. Αυτό βρήκαν ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης οι οποίοι μελέτησαν 191 περιπτώσεις μετάδοσης. Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε το χρονοδιάγραμμα της αρχικής μόλυνσης του ατόμου που μεταδίδει και την έναρξη των συμπτωμάτων και όταν το άτομο αυτό διέδωσε τη λοίμωξη. Διαπίστωσε ότι περίπου το 40% των συμβάντων μετάδοσης σημειώθηκαν πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων και το 35% έλαβε χώρα την ημέρα που εμφανίστηκαν τα συμπτώματα ή την επόμενη ημέρα.

Οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματά τους υπογραμμίζουν τη σημασία των μαζικών δοκιμών, της ανίχνευσης επαφών και της φυσικής απόστασης για να αποφευχθεί η μετάδοση από προ-συμπτωματικά άτομα, καθώς και η αυτο-απομόνωση για τουλάχιστον δύο ημέρες στο πρώτο σημάδι συμπτωμάτων όπως βήχας, πυρετός, κόπωση και απώλεια μυρωδιάς – όσο ήπια και να είναι.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης