Θάνος Ξυδόπουλος

Περίπου το 20% των ανθρώπων στερείται μιας μυϊκής πρωτεΐνης που ονομάζεται άλφα-ακτινίνη-3 λόγω μίας γενετικής παραλλαγής στο γονίδιο ACTN3. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια μελέτη υποδηλώνει ότι εάν έχετε ανεπάρκεια άλφα-ακτινίνης-3 το σώμα σας μπορεί να διατηρήσετε υψηλότερη θερμοκρασία πυρήνα και να τρέμετε λιγότερο όταν εκτίθεστε στο κρύο, σε σύγκριση με εκείνους που έχουν άλφα-ακτινίνη-3.

Η μελέτη περιέλαβε 42 άντρες ηλικίας 18 έως 40 ετών από το Κάουνας στη Νότια Λιθουανία οι οποίοι εκτέθηκαν σε κρύο νερό (14 βαθμοί Κελσίου) για 120 λεπτά το πολύ ή μέχρις ότου η θερμοκρασία του πυρήνα τους φτάσει στους 35,5 βαθμούς Κελσίου. Οι ερευνητές διέσπασαν την έκθεση στο κρύο σε περιόδους των 20 με διαλείμματα 10 λεπτών σε θερμοκρασία δωματίου. Στη συνέχεια χώρισαν τους συμμετέχοντες σε δύο ομάδες με βάση τον γονότυπο ACTN3.

Ενώ μόνο το 30% των συμμετεχόντων που είχαν την πρωτεΐνη άλφα-ακτινίνη-3 έφτασε στα 120 λεπτά της έκθεσης στο κρύο, το 69% αυτών που είχαν ανεπάρκεια άλφα-ακτινίνης-3 ολοκλήρωσαν τον πλήρη χρόνο έκθεσης στο κρύο νερό. Οι τελευταίοι είχαν επίσης λιγότερο ρίγος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη  προτείνει ότι οι γενετικές αλλαγές που προκαλούνται από την απώλεια της άλφα-ακτινίνης-3 στους σκελετικούς μυς επηρεάζουν το πόσο καλά μπορούμε να αντέξουμε τις κρύες θερμοκρασίες. Αυτοί που έχουν ανεπάρκεια άλφα-ακτινίνης-3 διατηρούν καλύτερα τη θερμοκρασία του σώματος και παράγουν λιγότερο ρίγος κατά την έκθεσή τους στο κρύο. 

Προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι οι παραλλαγές του ACTN3 παίζουν σημαντικό ρόλο στην ικανότητα των μυών να παράγουν δύναμη. Η απώλεια της άλφα-ακτινίνης-3 είναι επιζήμια για την απόδοση σε σπριντ σε αθλητές και στο γενικό πληθυσμό, αλλά μπορεί να ωφελήσει την αντοχή των μυών.

Ο στόχος της έρευνας ήταν να κατανοηθεί καλύτερα πώς η γενετική επηρεάζει τον τρόπο λειτουργίας των μυών. Αυτό θα επιτρέψει ενδεχομένως να αναπτυχθούν καλύτερες θεραπείες για όσους πάσχουν από μυϊκές παθήσεις, όπως η μυϊκή δυστροφία Duchenne καθώς και πιο συχνές παθήσεις, όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου 2. Η καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι παραλλαγές της άλφα-ακτινίνης-3 επηρεάζουν αυτές τις καταστάσεις θα μας δώσουν καλύτερους τρόπους αντιμετώπισης και πρόληψης των παθήσεων στο μέλλον.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης