Ζήσης Ψάλλας

Οι άνδρες που τρώνε πάνω από 10 μερίδες την εβδομάδα ντομάτας έχουν 18% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2011 από Βρετανούς ερευνητές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να αξιολογήσουν εάν οι συστάσεις για τη διατροφή και τον τρόπο ζωής μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, οι ερευνητές των Πανεπιστημίων Μπρίστολ, Κέιμπριτζ και Οξφόρδης εξέτασαν τη διατροφή και τον τρόπο ζωής 1.806 ανδρών ηλικίας 50-69 ετών με καρκίνο του προστάτη, οι οποίοι συγκρίθηκαν με 12.005 άνδρες χωρίς καρκίνο.

Οι άνδρες που είχαν τη βέλτιστη πρόσληψη αυτών των τριών συστατικών διατροφής είχαν χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη.

Οι ντομάτες και τα προϊόντα της αποδείχτηκαν ωφέλιμα, με 18% μείωση του κινδύνου στους άντρες που κατανάλωναν πάνω από 10 μερίδες την εβδομάδα. Αυτό πιστεύεται ότι οφείλεται στο λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό που καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στα κύτταρα και στο DNA.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Vanessa Er, από τη Σχολή Κοινωνικής και Κοινοτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ ήταν επικεφαλής της έρευνας. Είπε ότι τα ευρήματα δείχνουν πως οι ντομάτες μπορεί να είναι σημαντικές στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη, αλλά πρέπει να διεξαχθούν περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθούν, ειδικά μέσω ανθρώπινων δοκιμών. Οι άνδρες πρέπει να καταναλώνουν μια μεγάλη ποικιλία φρούτων και λαχανικών, να διατηρούν ένα υγιές βάρος και να παραμένουν σωματικά ενεργοί.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τις συστάσεις για τη σωματική άσκηση, τη διατροφή και το σωματικό βάρος για την πρόληψη του καρκίνου που δημοσιεύθηκαν από το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο (WCRF) και το Αμερικανικό Ινστιτούτο για την Έρευνα για τον Καρκίνο (AICR).

Μόνο η σύσταση για τα φυτικά τρόφιμα -υψηλή πρόσληψη φρούτων, λαχανικών και διαιτητικών ινών- βρέθηκε ότι σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Καθώς αυτές οι συστάσεις δεν στοχεύουν στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η τήρηση των συστάσεων δεν είναι επαρκής και ότι πρέπει να αναπτυχθούν πρόσθετες διατροφικές συστάσεις.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης