Θάνος Ξυδόπουλος

Χρησιμοποιώντας σύνθετες στατιστικές μεθόδους και τεχνικές γρήγορης μέτρησης, οι ερευνητές βρήκαν πώς το δίκτυο του εγκεφάλου μας επιτρέπει να πούμε τη σωστή λέξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βλέπετε ένα αντικείμενο, σκέφτεστε το όνομά του και στη συνέχεια το λέτε. Αυτή η προφανώς απλή δραστηριότητα δεσμεύει ένα σύνολο περιοχών του εγκεφάλου που πρέπει να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους για να παράγουν το αποτέλεσμα γρήγορα και με ακρίβεια.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό eNeuro δείχνει ότι υπάρχει μια αξιόπιστη ακολουθία νευρωνικών αλληλεπιδράσεων στον ανθρώπινο εγκέφαλο που αντιστοιχεί στο στάδιο της οπτικής επεξεργασίας, στην κατάσταση της γλώσσας όταν σκεφτόμαστε το όνομα ενός πράγματος και τέλος στην κατάσταση της άρθρωσης όταν λέμε το όνομά του.

Η μελέτη αποκαλύπτει ότι η νευρική επεξεργασία δεν περιλαμβάνει απλώς μια αλληλουχία διαφόρων περιοχών του εγκεφάλου, αλλά δεσμεύει μια αλληλουχία μεταβαλλόμενων αλληλεπιδράσεων μεταξύ αυτών των περιοχών του εγκεφάλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σε αυτή τη μελέτη, εργαστήκαμε με ασθενείς με επιληψία των οποίων η εγκεφαλική δραστηριότητα καταγράφηκε με ηλεκτρόδια για να βρεθεί πού άρχισαν οι κρίσεις τους. Ενώ τα ηλεκτρόδια ήταν στη θέση τους, παρουσιάσαμε εικόνες στους ασθενείς και τους ζητήσαμε να τις ονομάσουν ενώ καταγράφαμε την εγκεφαλική τους δραστηριότητα», δήλωσε ένας από τους συγγραφείς, ο Δρ. Xaq Pitkow, επίκουρος καθηγητής Νευροεπιστήμης στο Baylor College of Medicine.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές ανάλυσαν τα δεδομένα που κατέγραψαν και προέκυψε ένα νέο επίπεδο κατανόησης του τρόπου με τον οποίο το δίκτυο του εγκεφάλου αποφασίζει τη σωστή λέξη και μας δίνει τη δυνατότητα να την πούμε. 

Τα ευρήματα των ερευνητών υποστηρίζουν την άποψη πως όταν ένα άτομο ονομάζει μια εικόνα, τα διαφορετικά στάδια συμπεριφοράς – κοιτάζοντας την εικόνα, σκέπτοντας το όνομα και λέγοντάς το – αντιστοιχούν σταθερά στις δυναμικές αλληλεπιδράσεις εντός των νευρωνικών δικτύων.

«Πριν από τα ευρήματά μας, η τυπική άποψη ήταν ότι ξεχωριστές περιοχές του εγκεφάλου θα ενεργοποιούνταν με μια σειρά”, δήλωσε ο Pitkow. “Χρησιμοποιήσαμε όμως πιο σύνθετες στατιστικές μεθόδους και βρήκαμε μια πιο ενδιαφέρουσα δυναμική του εγκεφάλου. Αυτή η μεθοδολογική πρόοδος παρέχει ένα πρότυπο για την αξιολόγηση άλλων πολύπλοκων νευρικών διεργασιών, καθώς και για να εξηγήσει τις διαταραχές της γλωσσικής παραγωγής», δήλωσε ο Τάντον.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης