Θάνος Ξυδόπουλος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορεί να οδηγεί σε μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Σε μια δημοσίευση στο Biochemical and Biophysical Research Communications, οι ερευνητές εξέτασαν στα ποντίκια την επίδραση μιας διατροφής υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Πιο συγκεκριμένα, εξετάστηκε το οξειδωτικό στρες στα καρδιακά κύτταρα.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ διαπίστωσαν ότι τα κύτταρα των ποντικών είχαν διπλάσιο οξειδωτικό στρες και αυτό οδήγησε τα καρδιακά κύτταρα να είναι έως και 1,8 φορές μεγαλύτερα λόγω υπερτροφίας -μια μεγαλύτερη καρδιά σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρώτος συγγραφέας Δρ. Sunbal Naureen Bhati, από το Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ είπε: «Η έρευνά μας δείχνει έναν τρόπο με τον οποίο μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα μυϊκά κύτταρα της καρδιάς μας. Φαίνεται ότι ένας διακόπτης ενεργοποιείται σε κυτταρικό επίπεδο όταν τα ποντίκια τρέφονται με δίαιτα υψηλού λίπους, ο οποίος κάνει μια, κατά τα άλλα, αβλαβή πρωτεΐνη, τη Nox2, να γίνει υπερδραστήρια».

Η ακριβής φύση του τρόπου με τον οποίο η πρωτεΐνη Nox2 προκαλεί οξειδωτική βλάβη και πυροδοτεί μια καταστροφική υπερτροφία είναι υπό διερεύνηση.

Είναι άγνωστο πώς η πρωτεΐνη Nox2 αλλάζει συμπεριφορά με τη διατροφή, αλλά η έρευνα δείχνει σαφώς ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν σημαντική βλάβη στην καρδιά, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στη πρωτεΐνη Νοx2 γιατί παλιότερα στοιχεία έχουν δείξει ότι σχετίζεται με αύξηση του οξειδωτικού στρες στην καρδιά.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα ποντίκια που ακολουθούσαν μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά είχαν αυξημένη δραστηριότητα της Nox2, η οποία οδήγησε σε διπλασιασμό της ποσότητας των αντιδραστικών ειδών οξυγόνου (ROS) -μορίων που περιλαμβάνουν ελεύθερες ρίζες και προκαλούν βλάβες στα κύτταρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης