Ζήσης Ψάλλας

Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης υποδηλώνει ότι ένα μέρος του πληθυσμού έχει μια σύνθεση μικροβίων του εντέρου που, κατά μέσο όρο, εξάγει περισσότερη ενέργεια από τα τρόφιμα. Η έρευνα είναι ένα βήμα προς την κατανόηση γιατί μερικοί άνθρωποι παίρνουν περισσότερο βάρος από άλλους, ακόμη και όταν τρώνε την ίδια ποσότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές μελέτησαν την υπολειμματική ενέργεια στα κόπρανα 85 Δανών για να εκτιμήσουν πόσο αποτελεσματικά είναι τα μικρόβια του εντέρου τους στην εξαγωγή ενέργειας από τα τρόφιμα. Ταυτόχρονα, χαρτογράφησαν τη σύνθεση των μικροβίων του εντέρου για κάθε συμμετέχοντα. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι περίπου το 40% των συμμετεχόντων ανήκει σε μια ομάδα που, κατά μέσο όρο, εξάγει περισσότερη ενέργεια από τα τρόφιμα σε σύγκριση με το υπόλοιπο 60%.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι εκείνοι που άντλησαν την περισσότερη ενέργεια από τα τρόφιμα ζύγιζαν επίσης 10% περισσότερο κατά μέσο όρο, που αντιστοιχεί σε 9 επιπλέον κιλά.

Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι το υπερβολικό βάρος μπορεί να μην σχετίζεται μόνο με το πόσο υγιεινά τρώει κάποιος ή την ποσότητα της άσκησης που κάνει. Μπορεί επίσης να έχει κάποια σχέση με τη σύνθεση των μικροβίων του εντέρου ενός ατόμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, με βάση τη σύνθεση των μικροβίων του εντέρου τους. Η λεγόμενη σύνθεση τύπου Β (στην οποία κυριαρχούν τα βακτήρια Bacteroides) είναι πιο αποτελεσματική στην εξαγωγή θρεπτικών συστατικών από τα τρόφιμα και παρατηρήθηκε στο 40% των συμμετεχόντων.

Μετά τη μελέτη, οι ερευνητές υποπτεύονται ότι ένα μέρος του πληθυσμού μπορεί να βρίσκεται σε μειονεκτική θέση επειδή έχει βακτήρια του εντέρου που είναι πιο αποτελεσματικά στην εξαγωγή ενέργειας. Αυτή η αποτελεσματικότητα μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα περισσότερες θερμίδες να είναι διαθέσιμες από την ίδια ποσότητα τροφής.

«Το γεγονός ότι τα βακτήρια του εντέρου μας είναι εξαιρετικά στην εξαγωγή ενέργειας από τα τρόφιμα είναι βασικά καλό, καθώς ο μεταβολισμός της τροφής μέσω των βακτηρίων παρέχει επιπλέον ενέργεια με τη μορφή, για παράδειγμα, λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας, τα οποία είναι μόρια που έχουν όφελος για το σώμα μας. Αλλά αν καταναλώνουμε περισσότερο από ό,τι καίμε, η επιπλέον ενέργεια που παρέχεται από τα βακτήρια του εντέρου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας με την πάροδο του χρόνου», είπαν οι ερευνητές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης