Ζήσης Ψάλλας

Οι άνθρωποι που ζυγίζονται τακτικά θεωρείται πως επιτυγχάνουν πιο συχνά να χάσουν κιλά. Για να μάθουν αν αυτό πράγματι ισχύει, μια ομάδα ερευνητών ζήτησε από 24 άτομα να καταγράψουν τις σκέψεις τους κατά τη διάρκεια της καθημερινής ζύγισης για οκτώ εβδομάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα πρόγραμμα που ονόμασαν PREVAIL και στοχεύει να καθοδηγήσει τα άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος μέσω της διαδικασίας αυτορρύθμισης. Οι συμμετέχοντες έλαβαν οδηγίες να ζυγίζονται καθημερινά και να καταγράφουν τα κιλά τους σε μια εφαρμογή.

Οι επιστήμονες έφτιαξαν μια λίστα με 53 ενέργειες απώλειας βάρους, όπως, π.χ., σνακ μόνο με λαχανικά, διακοπή του αλκοόλ, περπάτημα 10.000 βημάτων κ.λπ. Ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να δοκιμάσουν όλες τις ενέργειες που θεωρούσαν σχετικές με αυτούς και να χρησιμοποιήσουν την αλλαγή βάρους τους με την πάροδο του χρόνου ώστε να μάθουν ποιες συμπεριφορές δούλευαν. Οι συμμετέχοντες μπορούσαν να επιλέξουν τις δικές τους δράσεις απώλειας βάρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρόγραμμα δοκιμάστηκε οκτώ εβδομάδες σε 100 άτομα. Οι μισοί ακολούθησαν το πρόγραμμα PREVAIL και οι άλλοι μισοί έλαβαν οδηγίες χωρίς περαιτέρω υποστήριξη (ομάδα ελέγχου). Τα άτομα που χρησιμοποίησαν το πρόγραμμα PREVAIL έχασαν κατά μέσο όρο 3,2 κιλά περισσότερα από ό, τι τα άτομα στην ομάδα ελέγχου. Τα σχόλια από τους συμμετέχοντες για το πρόγραμμα PREVAIL ήταν εξαιρετικά θετικά, με πολλούς να λένε ότι τους έκανε να ελέγχουν την απώλεια βάρους και να διαχειρίζονται με ευελιξία τα κιλά τους παράλληλα με την πολυάσχολη ζωή τους.

Τα αποτελέσματα ήταν μάλλον μια έκπληξη, διότι καμία από τις 53 στρατηγικές απώλειας βάρους δεν ήταν επαναστατική. Η καθεμία τους είχε πιθανότατα μόνο ένα μικρό αποτέλεσμα. Συνδυάζοντας αυτές τις ενέργειες, οι άνθρωποι μπόρεσαν να αποκτήσουν πληροφορίες σχετικά με το πώς η διατροφή και η σωματική τους δραστηριότητα επηρέασαν το βάρος τους. 

Οι εθελοντές έδειξαν ότι ήταν πράγματι σε θέση να χρησιμοποιούν την καθημερινή ζύγιση θετικά, ως εποικοδομητική ανατροφοδότηση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης