Ζήσης Ψάλλας

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι τα αιμοφόρα αγγεία ανοίγουν κατά τη διάρκεια της άσκησης, καθώς η παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου αυξάνει τη διάμετρο των αρτηριών (αγγειοδιαστολή), κι έτσι μέσω της κυκλοφορίας του αίματος παρέχονται περισσότερα θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο στους ενεργούς μύες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό που έχει παραμείνει μυστήριο είναι ότι η πίεση του αίματος μετά την άσκηση για μερικές ώρες.

Στην παρούσα μελέτη, 23 υγιείς ενήλικες κλήθηκαν να τρέξουν σε διάδρομο για συνολικά 30 λεπτά σε δύο ξεχωριστές περιπτώσεις και παρακολουθήθηκαν για 2 ώρες. Στα 30, 60 και 90 λεπτά μετά την άσκηση ζητήθηκε από τους εθελοντές να ξεπλύνουν το στόμα τους είτε με ένα αντιβακτηριακό στοματικό διάλυμα (0,2% χλωρεξιδίνη) είτε με ένα διάλυμα αρωματισμένο με μέντα. Ούτε οι ερευνητές ούτε οι συμμετέχοντες γνώριζαν ποιο υγρό χρησιμοποιούνταν.

Η πίεση του αίματος μετρήθηκε και λήφθηκαν δείγματα σάλιου και αίματος πριν από την άσκηση και 120 λεπτά μετά την άσκηση. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η μείωση της αρτηριακής πίεσης μετά την άσκηση ήταν 60% χαμηλότερη κατά την πρώτη ώρα της ανάρρωσης και καταργήθηκε πλήρως δύο ώρες μετά την άσκηση όταν οι συμμετέχοντες έλαβαν το αντιβακτηριακό διάλυμα στοματικής πλύσης. 

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η κύρια πηγή νιτρικών στο αίμα μετά την άσκηση είναι το μονοξείδιο του αζώτου που παράγεται κατά τη διάρκεια της άσκησης από τα ενδοθηλιακά κύτταρα (κύτταρα που επιστρώνουν τις αρτηρίες). Αλλά όταν δόθηκαν αντιβακτηριακά στοματικά διαλύματα στους συμμετέχοντες, τα επίπεδα των νιτρικών στο αίμα δεν αυξήθηκαν μετά την άσκηση. Μόνο όταν οι συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν το εικονικό φάρμακο, τα επίπεδα των νιτρικών στο αίμα αυξήθηκαν που δείχνει ότι τα στοματικά βακτήρια αποτελούν βασική πηγή αυτού του μορίου στην κυκλοφορία του αίματος, τουλάχιστον κατά την πρώτη περίοδο ανάρρωσης μετά την άσκηση.

Ο Craig Cutler, συν-συγγραφέας μελέτης που διεξήγαγε την έρευνα, δήλωσε: «Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι η σύνθεση νιτρωδών από βακτήρια του στόματος είναι εξαιρετικά σημαντική για τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας αντιδρά κατά την άσκηση και κατά την πρώτη περίοδο ανάρρωσης, προωθώντας τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και την οξυγόνωση των μυών. Στην πραγματικότητα, τα στοματικά βακτήρια είναι το κλειδί για τη διαστολή των αρτηριών. Αν αφαιρεθούν, δεν μπορούν να παραχθούν νιτρώδη άλατα και οι αρτηρίες παραμένουν στην τρέχουσα κατάσταση τους».

Η μελέτη διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Plymouth σε συνεργασία με το Κέντρο Γονιδιωματικής Ρύθμισης στη Βαρκελώνη (εργαστήριο Gabaldon) στην Ισπανία και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Free Radical Biology and Medicine.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης