Ζήσης Ψάλλας

Νέα έρευνα που παρουσιάστηκε αυτή την εβδομάδα στο ACR Convergence, την ετήσια συνάντηση του Αμερικανικού Κολλεγίου Ρευματολογίας, δείχνει ότι οι στατίνες σχετίζονται με μειωμένα ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων και θνησιμότητας σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα, ενώ υπήρξε μια μέτρια αύξηση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2. Η μελέτη υποδηλώνει ότι τα οφέλη των στατινών υπερτερούν των κινδύνων σε αυτούς τους ασθενείς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές ήθελαν να βρουν εάν τα οφέλη των στατινών αξίζουν τους κινδύνους σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα που βρίσκονται ήδη σε κίνδυνο για διαβήτη. Για να το ανακαλύψουν, ανέλυσαν ιατρικά αρχεία χιλιάδων ατόμων με ΡΑ στο Ηνωμένο Βασίλειο για να συγκρίνουν τα ποσοστά καρδιαγγειακής νόσου, θνησιμότητας και διαβήτη τύπου 2 τόσο σε χρήστες στατινών όσο και σε μη χρήστες.

Η μελέτη περιελάμβανε ασθενείς που ήταν 18 ετών και άνω, είχαν διαγνωστεί με ρευματοειδή αρθρίτιδα χωρίς άλλες εναλλακτικές διαγνώσεις και τους συνταγογραφήθηκαν ένα ή περισσότερα αντιρευματικά φάρμακα τροποποίησης της νόσου (DMARDs) μεταξύ 1989 και 2018. Οποιοσδήποτε με προηγούμενο διαβήτη αποκλείστηκε.

Η μελέτη περιελάμβανε 1.768 χρήστες στατινών και 3.528 μη χρήστες που παρακολουθήθηκαν για ποσοστά καρδιαγγειακής νόσου και θνησιμότητας, καθώς επίσης και 3.608 χρήστες στατινών και 7.208 μη χρήστες που παρακολουθήθηκαν για ποσοστά διαβήτη τύπου 2. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τα ποσοστά εκβάσεων καρδιαγγειακής νόσου όπως καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο, νοσηλεία για καρδιακή ανεπάρκεια και θάνατο που σχετίζεται με καρδιαγγειακή νόσο, καθώς και θνησιμότητα από κάθε αιτία και διαβήτη τύπου 2.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 63 από τους 1.768 χρήστες στατινών ανέπτυξαν καρδιαγγειακή νόσο σε σύγκριση με 340 από τους 3.528 μη χρήστες. Βρήκαν επίσης περιστατικό διαβήτη τύπου 2 σε 128 από τους 3.608 χρήστες στατινών σε σύγκριση με 518 από τους 7.208 μη χρήστες.

Η χρήση στατινών συσχετίστηκε με 32% μείωση της καρδιαγγειακής νόσου, μείωση 54% στη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες και 33% αύξηση του διαβήτη τύπου 2. Τόσο οι ασθενείς που είχαν προηγούμενη καρδιαγγειακή νόσο όσο και αυτοί που δεν είχαν, εμφάνισαν παρόμοιες μειώσεις στον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου (36% και 34%) και στον κίνδυνο θνησιμότητας (62% και 54%) εάν λάμβαναν στατίνες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης